Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt
Blynai – tai vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis valgis – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?
Užgavėnių šventė skirtingais pavadinimais švenčiama kone visame pasaulyje: Italijoje ji vadinama „Martedì Grasso“, Vokietijoje „Fetter Donnerstag“, Šveicarijoje „Fettisdagen“, o „Maslenitsa“ – Rusijoje. Tačiau kepami blynai ir jų rūšys daugeliu atveju skiriasi. „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė Sonata Šalkauskaitė dalinasi keturių skirtingų blynų receptais ir šiemet kviečia Užgavėnes namuose sutikti kitaip.
„Pannukakku“ suomiški blynai keptuvėje
Šie blynai taip pat dažnai vadinami ir olandiškaisiais (angl. Dutch baby), kai kur – vokiškais, o jų kilmės šalis tokia mįslinga, kad galima tik spėlioti – Olandija, Vokietija, o gal ir Amerika?
„Iš kur jie bebūtų, tokie blynai pasižymi keliomis savybėmis. Visų pirma, jie visada kepami kaip vienas didelis blynas, antra – jie kepami orkaitėje, jau iš anksto įkaitintoje keptuvėje arba kepimo formoje.Toks kepimo būdas lemia, kad tešla pradeda pūstis aplink kraštus, kur įgauna gražų auksinį atspalvį“, – sako kepimo akademijos ekspertė.
Jums reikės: 136 g „Karališkų“ miltų, 240 g pieno, 2 didelių kiaušinių, 40 g cukraus, 2 g druskos, 40 g sviesto, saujos mėgstamų uogų, žiupsnio cukraus pudros papuošimui, sviesto keptuvei.
Šokoladiniai suflė blyneliai
Suflė blyneliai – tai Japonijos kulinarinis šedevras. 2016 m. pamišimas dėl šių blynų Tolimųjų Rytų krašte įgavo didžiulį pagreitį – dabar jie puikuojasi garsiausių kavinių meniu, jų nuotraukomis mirga visi socialiniai tinklai.
„Tai purūs japoniški blyneliai, kurie tokie lengvučiai, kad valgydamas juos jautiesi tarsi ant debesų. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad japoniškus blynelius gaminsite ilgiau, negu įprastus. Jų paslaptis – tinkamai išplakti kiaušinių baltymai“, –tikina ekspertė.
Jums reikės: 200 g „Malsenos“ „Ekstra“ miltų, 50 g kakavos, 3 šaukštų cukraus pudros, šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio druskos, 262 ml pieno, 4 šaukštų nesūdyto sviesto, ištirpinto ir atvėsinto, ½ šaukštelio vanilės esencijos, 1 kiaušinio trynio ir 3 kiaušinio baltymų, ¼ šaukštelio citrinos sulčių. Kremui: 100 g maskarponės sūrio, 1 v. š. cukraus pudros, vanilės esencijos, šlakelio pieno. Kepimui reikalingi papildomi kepimo reikmenys – apvalūs kepimo žiedai.
Amerikietiški blyneliai su šonine ir klevų sirupu
Tobulai apskrudę, apvalūs ir minkštučiai – tokius blynus matome garsiausiuose amerikietiškuose filmuose, kuriuose jie gardinami ne tik uogienėmis ar riešutų sviestu, bet ir šonine ar klevų sirupu.
Jumsreikės: 135 g „Self-raising“ miltų, 2 g druskos, 30 g cukraus, 130 ml pieno, 1 didelio kiaušinio, 40 g lydyto sviesto (pravėsinto), keleto juostelių mėgstamos rūkytos šoninės, klevų sirupo patiekimui.
„Dribsnių“ mini blyneliai
„Jeigu praėjusiais metais sekėte „Instagram“ ir „TikTok“ socialinius tinklus, vienos tendencijos nepastebėti negalėjote – tai mažieji dribsnių blyneliai. Nors konkrečiai šaliai ar jos kultūrai šių blynų negalėtume priskirti, kviečiame juos šias Užgavėnes išsikepti patiems! Tai išties smagus užsiėmimas, kuris itin patiks mažiesiems blynų valgytojams“, – sako S. Šalkauskaitė.
Jums reikės: 140 g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 40 g cukraus, 5 g kepimo miltelių, 2 g druskos, 190 ml pieno, 40 g sviesto, 1 didelio kiaušinio, spalvotų pabarstukų ir sviesto patiekimui