PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Birželio 11 d. 13:19

„Už nuopelnus Lietuvai“ ordino medalis įteiktas vidukliškei Bronislavai Mažikienei

Raseiniai

Artūro Steponavičiaus nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


304330

„Už nuopelnus Lietuvai“ ordino medalis įteiktas garbiai rajono gyventojai Vidukliškei Bronislavai Mažikienei gegužės mėnesį motinos dienos proga buvo skirtas prezidento Gitano Nausėdos ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis. Iš viso šiais medaliais 2024 m. už atsakingumą ir įkvepiantį pavyzdį Prezidento iniciatyva buvo apdovanota 51 moteris – 44 mamos ir 7 globėjai. Bronislava Mažikienė buvo vyriausia šiais metais apdovanota mama – 95 metų iš Jūkainių kaimo, Raseinių rajono. Ji užaugino ne tik aštuonis biologinius vaikus, bet ir tris sutuoktinio vaikus.

Kaip sakoja Viduklės seniūnė Daiva Ulinskienė, pernai, sveikinant 95 jubiliejaus proga Bronislavą Mažikienę, ji pasidalino savo gyvenimo patirtimi ir prasitarė, kad užaugino 11 vaikų. Tai buvo staigmena seniūnijos darbuotojams, todėl jiems iš karto kilo mintis teikti šios garbingos senolės kandidatūrą apdovanojimui ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu. Dukros Dalios ir kitų vaikų pagalba buvo surinkta informacija apie šeimą ir pateikta Raseinių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui. Galiausiai, artėjant motinos dienai, buvo gauta žinia, kad B. Mažikienė yra kviečiama į LR Prezidentūrą atsiimti jai suteikto medalio, tačiau kelionė Jūkainiai-Vilnius ir jaunam žmogui jau gali atrodyti ilga bei varginanti, o tokio garbingo amžiaus sulaukusios Bronislavos, vaikai vežti į sostinę tuo labiau nesiryžo.

Dėl šios priežasties birželio 8 d. Jūkainių kaime dar kartą šiais metais buvo minima Motinos diena. Bronislava Mažikienė sulaukė svečių iš Vilniaus. Ordino medalį „Už nuopelnus Lietuvai“ jai asmeniškai įteikė Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos kanclerė Lietuvos valstybės ordinų kanclerė Agila Barzdienė. Raseinių rajono savivaldybės atstovai: Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Užemeckas, Viduklės seniūnijos seniūnė Daiva Ulinskienė, pavaduotoja Milda Šebelskienė, Socialinės paramos skyriaus specialistė Giedrė Laurinaitienė, taip pat nuvyko pasveikinti šio krašto gyventojos gauto apdovanojimo proga ir padėkojo už jos atiduotą ypatingą duoklę Lietuvos ir Raseinių rajono kraštui. Bronislava sveikintojams papasakojo, kaip dirbo, kaip pasistatė namą, kaip „susirgo vaiku“ ir kad beveik visi jos vaikai jau yra pensininkai.

Bronislava Mažikienė gimė 1928 m. spalio 15 d. ūkininkų šeimoje Šienlaukio k. Mokėsi Lyduvėnų ir Alėjų pradžios mokyklose. Su pirmuoju vyru susilaukė 3 vaikų. Vėliau netikėtai tapusi našle, su antruoju vyru susilaukė dar 5 vaikų. Antrasis vyras taip pat buvo našlys, tad į bendrą šeimą jis atsivedė ir 3 savo mažamečius vaikus. Jauna, su mažais vaikais ant rankų likusi ponia Bronislava, niekada nebijojo darbo, atsakomybės ir didelės šeimos. Visą gyvenimą dirbo lauko ir gyvulininkystės darbus.

Bronislava Mažikienė iš viso dorais užaugino ir gyventi savarankiškai išleido 8 savo vaikus: 5 dukras ir 3 sūnus. Šiuo metu ji turi 15 anūkų ir 16 proanūkų. Taip pat ponia B. Mažikienė užaugino ir antrojo vyro Aleksandro 3 mažamečius sūnus, tad B. Mažikienė dar turi 11 anūkų, 16 proanūkų ir 4 proproanūkus. Šiuo metu visi iki pat šiol artimai bendrauja ir lanko mamą įvairiomis progomis.

Kaip pasakoja šią šeimą ir mamą pažįstantys artimieji bei kaimynai, nors ir esant nepritekliui, šioje šeimoje visiems užteko mamos dėmesio, meilės, maisto ir visi užaugo sveiki bei įgijo išsilavinimus. Ponia Bronislava visus 11 vaikų mylėjo ir myli vienodai, o viena dukra, kalbėdama apie mamą, sakė: „Nežinau, ką reiškia susipykti su broliu ar seserimi“.

Bronislava Mažikienė jau yra apdovanota trečio laipsnio motinystės medaliu, įvairiomis padėkomis už gerą ir sąžiningą darbą bei gauna antrojo laipsnio valstybinę pensiją, o pernai atšventė 95-ąjį jubiliejų, yra sveiko proto, tik akys ir klausa yra suprastėjusi.