PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Liepos 3 d. 16:59

Uraganas „Beryl“, Karibuose nusinešęs mažiausiai 6 gyvybes, artėja prie Jamaikos

Pasaulis

Uraganas. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


307683

Uraganas „Beryl“ trečiadienį artėja prie Jamaikos, keldamas nerimą salos gyventojams.

Karibuose audra, sustiprėjusi iki ketvirtos kategorijos, pareikalavo mažiausiai šešių žmonių gyvybių ir padarė daug žalos salyno pietryčiuose.

Kingstone gyventojai užkalė langus, žvejai ištraukė savo valtis iš vandens ir prie įlankos susėdo prie stalo žaisti domino. Darbininkai išmontavo pakelės reklaminius stendus, kad jų nenuneštų smarkus vėjas.

Jamaikoje, Didžiajame Kaimane, Mažajame Kaimane ir Kaiman Brake galiojo įspėjimas apie uraganą.

Pasak JAV Nacionalinio uraganų centro (NHC), prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis uraganas „Beryl“ šiek tiek susilpnės, bet vis dar bus pakankamai stiprus, kai trečiadienį priartės prie Jamaikos, ketvirtadienį – prisiartins prie Kaimanų Salų, o penktadienį – Meksikos Jukatano pusiasalio.

Perspėjimai dėl uragano buvo paskelbti pietinėje Haičio pakrantėje ir rytinėje Jukatano pakrantėje. Belizas paskelbė atogrąžų audros pavojų nuo sienos su Meksika iki Belizo miesto.

„Beryl“ yra anksčiausiai Atlanto vandenyne užfiksuota penktos kategorijos audra ir virto „potencialiai katastrofišku“ uraganu, kurio didžiausias nuolatinis vėjo greitis antradienį pasiekė 75 m per sekundę.

Paskui uraganas susilpnėjo iki vis dar niokojančios ketvirtos kategorijos. Ankstyvosiomis trečiadienio valandomis audra buvo maždaug už 300 km į rytus ir pietryčius nuo Kingstono.

Tikimasi, kad uraganas „Beryl“ į Jamaiką atneš smarkų vėją ir sukels štorminę patvanką, todėl pareigūnai įspėjo potvynio zonų gyventojus pasiruošti evakuacijai.

„Raginu visus jamaikiečius į uraganą žvelgti kaip į rimtą grėsmę, – antradienį kreipdamasis į tautą sakė Jamaikos ministras pirmininkas Andrew Holnessas. – Tačiau dabar dar ne laikas panikuoti.“

NHC direktorius Michaelas Brennanas teigė, kad Jamaika yra tiesioginiame uragano „Beryl“ kelyje. Jis paragino gyventojus susirasti saugią pastogę ir likti joje visą trečiadienį.

„Labiausiai nerimaujame dėl Jamaikos, mat tikimasi, kad uraganas praslinks netoli salos arba virš jos“, – sakė jis per internetinę spaudos konferenciją.

Didžiulė žala

Per Karibų jūrą slenkant uraganui „Beryl“, gelbėtojų komandos išskubėjo į pietrytines salas, norėdamos išsiaiškinti, kokią žalą uraganas padarė Grenados saloje Kariaku.

Pareigūnai pranešė, kad Grenadoje ir Kariaku žuvo trys žmonės, dar vienas – Sent Vinsente ir Grenadinuose. Dar apie dvi mirtis pranešta šiaurės Venesueloje, kur dingo penki žmonės, sakė pareigūnai. Apie 25 tūkst. žmonių toje teritorijoje taip pat nukentėjo nuo dėl uragano „Beryl“ atnešto smarkaus lietaus.

Grenadoje vienas žmogus žuvo ant namo užvirtus medžiui, naujienų agentūrai AP sakė aplinkos ministrė Kerryne James. Anot jos, didžiausią žalą patyrė Kariaku ir Mažoji Martinika. Uraganas Kariaku saloje su žeme sulygino daugybę namų ir įmonių.

Grenados ministras pirmininkas Dickonas Mitchellas antradienį sakė, kad nėra elektros, keliai nepravažiuojami, o galimas žuvusiųjų skaičiaus augimas „išlieka niūria realybe“.

Sent Vinsento ir Grenadinų ministras pirmininkas Ralphas Gonsalvesas pažadėjo atstatyti salyną. Jis pažymėjo, kad Juniono saloje nukentėjo 90 proc. namų, o Mero ir Kanuano salose tikimasi „panašaus lygio nuniokojimo“.

Vėliausias stiprus uraganas, smogęs Karibų jūros regiono pietryčiams, buvo „Ivan“, kuris prieš 20 metų nusinešė dešimtis žmonių gyvybių Grenadoje.

Grenada taip pat dažnai vadinama „prieskonių sala“, nes ji yra viena didžiausių muskato riešutų eksportuotojų pasaulyje. D. Mitchellas pažymėjo, kad didžioji dalis prieskonių auginama šiaurinėje salos dalyje, kuri labiausiai nukentėjo nuo uragano „Beryl“.