PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 31 d. 17:07

„Mediazona“ tyrimas: Ukrainoje žuvo 66 tūkst. Rusijos karių

Pasaulis

Į nelaisvę paimti Rusijos kariai. Stop kadras

BNSŠaltinis: BNS


316349

Rusijos nepriklausoma žiniasklaidos grupė „Mediazona“ šeštadienį pranešė, kad, jos vertinimais, per karą Ukrainoje žuvo daugiau kaip 66 tūkst. Rusijos karių.

„Mediazona“ kartu su britų nacionalinio transliuotojo BBC rusų tarnyba, naudodamasi atvirų šaltinių duomenimis, sudaro karių, apie kurių žūtį yra žinoma, sąrašą.

Balandį tyrėjai skelbė radę daugiau kaip 50 tūkst. žuvusių rusų pavardžių.

Šeštadienį „Mediazona“ pranešė, kad, „rugpjūčio 30 dienos duomenimis, žinome 66 471 per karą žuvusio Rusijos kario pavardę“.

Per pastarąsias keturias savaites sąrašą papildė daugiau kaip 4,6 tūkst. pavardžių, pažymėjo žiniasklaidos grupė, bet pridūrė, kad tai nėra galutinis skaičius, nes daugelio karių žūties faktai neskelbiami viešai.

„Mediazona“ žurnalistė Anastasija Aleksejeva pabrėžė, kad naujausi žuvusiųjų skaičiai „nesusiję su Ukrainos puolimu Kursko srityje ar Rusijos karo veiksmais [Ukrainos] rytuose“.

Taip yra todėl, kad tyrėjai vis dar tiria anksčiau gautus, bet dar neišnagrinėtus pranešimus apie mirtis, paaiškino ji.

Tyrėjai iki šiol nustatė, kad per karą žuvo 172 šauktiniai, vykdę privalomąją karo tarnybą, o daugiausia jų žuvo pirmaisiais karo mėnesiais.

Tačiau šie skaičiai gali būti netikslūs, nes šauktiniai gali pasirašyti profesinės karo tarnybos sutartis, o kai kurie tai galėjo padaryti nepranešę artimiesiems, sakė „Mediazona“ redaktorius Dmitrijus Treščianinas.

Remiantis „Mediazona“ atliktu suskirstymu, regionas, kuriam tenka didžiausias absoliutus žuvusiųjų skaičius – 2 578, – yra pietinė Baškirijos respublika, kurioje gyvena daug musulmonų.

Daugiausia žuvusiųjų yra 33–35 metų amžiaus grupėje (6 877 žuvusieji).

Daugiau kaip 12 tūkst. žuvusiųjų buvo kaliniai, nes Rusija užverbavo nemažai kalinių, kuriems žadėjo laisvę po tarnybos fronte.

Tačiau pastaruoju metu jų skaičius sumažėjo, sakė A. Aleksejeva ir pridūrė: „Akivaizdu, kad verbavimas nėra toks aktyvus.“

„Mediazona“ ir BBC kartu su savanoriais nuo 2022 metų vasario skaičiuoja žuvusiuosius, naudodamiesi atvirų šaltinių informacija iš oficialių ataskaitų ir žiniasklaidos, taip pat naudodami palydovines Rusijos kapinių nuotraukas, kad nustatytų naujų kapų skaičių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas birželį sakė, kad Ukrainoje kariauja beveik 700 tūkst. Rusijos karių.

Maskva retai kalba apie nuostolius, kuriuos patyrė per karą, kurį vadina specialiąja karine operacija.

Rusijos gynybos ministerija 2022 metų rugsėjį skelbė, kad kovose žuvo 5 937 kariai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vasario mėnesį sakė, kad per pirmuosius dvejus karo metus žuvo 31 tūkst. ukrainiečių karių.