PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 9 d. 15:32

Ukrainoje – santuokos per valdžios programėlę galimybė

Pasaulis

Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


317584

Ukrainoje atsirado galimybė sudaryti santuoką per valdžios programėlę „Dija“, pirmadienį pranešė skaitmeninės transformacijos ministras Mychaila Fedorovas.

Socialiniame tinkle „Telegram“ jis parašė, kad nuo šiol ukrainiečiai galės internetu sutvarkyti visus formalumus dėl santuokos sudarymo: nuo prašymo pateikimo, tuoktuvių ceremonijos iki pažymėjimo gavimo.

„Jums nebereikia niekur važiuoti, rinkti dokumentų, juos segti į bylą, kad taptumėte vyru ir žmona. Dabar tam (programėlėje) „Dija“ tereikia vos kelių paspaudimų“, – sakė M. Fedorovas.

Ministro teigimu, Ukraina yra pirmoji valstybė, kur tai įmanoma.

M. Fedorovas nurodė, kad tokia galimybė, be kita ko, padės kariams, šalyje trečius metus tęsiantis Rusijos plataus masto karui, ir poroms, kurias skiria atstumas.

„Dalyvaukite skaitmeninėje ceremonijoje su registratoriumi, kur tik norite. Programėlėje nuspręskite, ar norite pasikeisti pavardę, pasilikti savo pavardę, ar priimti dvigubą pavardę. Visas santuokos sudarymo procesas užtruks apie 30 minučių, pažyma iš karto atsiras programėlėje „Dija“, o popierinė versija bus išsiųsta paštu“, – aiškino ministras.

„Leiskite laiką romantikai, o ne biurokratijai“, – pridūrė jis.

Valdžios programėlė „Dija“ veikia nuo 2020 metų.

Joje ukrainiečiai internetu gali gauti virtinę paslaugų, pavyzdžiui, išsiimti pažymą apie gyvenamąją vietą, pranešti apie vaiko gimimą ar užregistruoti pranešimą apie žalą, patirtą Rusijos invazijos metu.