PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 27 d. 14:11

Ukraina sako Kursko srityje kontroliuojanti kone 100 gyvenviečių (papildyta)

Pasaulis

Karas Ukrainoje. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


315629

Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis antradienį pareiškė, kad jo pajėgos Rusijos Kursko srityje kontroliuoja 1 294 kvadratinius kilometrus teritorijos ir kone 100 gyvenviečių.

Be to, į nelaisvę paimta apie 600 rusų karių.

„Priešas traukia karius iš kitų krypčių, taip juos susilpnindamas. Jie bando sukurti gynybinį žiedą aplink mūsų puolančiąją karių grupę ir planuoja kontrpuolimo veiksmus“, – sakė O. Syrskis, komentuodamas padėtį Kursko srityje.

Jo pareiškimas pasirodė netrukus po to, kai Ukraina antrą naktį iš eilės gynėsi nuo Rusijos oro atakų, per kurias, pasak prezidento Volodymyro Zelenskio, buvo panaudotas 81 dronas, taip pat sparnuotosios ir balistinės raketos.

Pranešama, kad per atakas žuvo penki žmonės ir 16 buvo sužeista.

„Mes neabejotinai atsakysime Rusijai už šį ir visus kitus išpuolius. Nusikaltimai žmonijai negali likti nenubausti“, - socialiniame tinkle „X“ rašė V. Zelenskis.

Ukrainos puolimas Kurske tęsiasi jau ketvirtą savaitę.

Kyjivas teigė, kad puolimu siekiama užkirsti kelią Rusijos smūgiams į Ukrainos Sumų sritį ir priversti Rusiją sėsti prie derybų stalo Ukrainos sąlygomis.

Kursko operacija – didžiausias įsiveržimas į Rusiją nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – privertė apie 130 tūkst. gyventojų evakuotis, o Maskva pasiuntė į regioną pastiprinimą. Tačiau neaišku, kiek šie judėjimai gali susilpninti rusų pozicijas Rytų Ukrainoje, kur jie lėtai žengia į priekį, stengdamiesi įsitvirtinti Donecko ir Charkivo regione.

Rusijos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad Kurske Ukraina patyrė didelių nuostolių – žuvo arba buvo sužeista apie 6,6 tūkst. karių – ir kad buvo sunaikinta daugiau kaip 70 tankų bei daugybė šarvuočių. Šių skaičių negalima nepriklausomai patvirtinti.

Kyjivo regione, kuriame po pirmadienio atakų, nukreiptų prieš energetikos objektus visoje šalyje, strigo elektros energijos tiekimas, naktį penkis kartus buvo aktyvuotas pavojaus signalas. Regiono administracija teigė, kad oro gynyba sunaikino visus bepiločius orlaivius ir raketas, tačiau krintančios nuolaužos sukėlė miškų gaisrus.

Po to, kai pirmadienį Ukrainoje buvo paleista daugiau kaip 100 raketų ir panašus skaičius dronų, ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pareiškė, kad „energetikos infrastruktūra vėl tapo Rusijos teroristų taikiniu“, ir paragino Ukrainos sąjungininkus suteikti Kyjivui tolimojo nuotolio ginklų ir duoti leidimą juos naudoti prieš taikinius Rusijos teritorijoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) Rusijos išpuolius prieš energetikos infrastruktūrą pavadino piktinančiais ir sakė, kad „perstatė prioritetus dėl JAV oro gynybos eksporto, kad ji pirmiausia būtų siunčiama į Ukrainą“.

Jis taip pat sakė, kad Vašingtonas „skubiai siunčia Ukrainai energijos įrangą, kad būtų suremontuotos jos sistemos ir sustiprintas Ukrainos energetikos tinklo atsparumas“.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad per atakas buvo naudojami „tolimojo nuotolio tikslieji oro ir jūriniai ginklai bei atakos dronai, nukreipti prieš svarbiausius energetikos infrastruktūros objektus, kurie palaiko Ukrainos karinio pramoninio komplekso veiklą“.

Priduriama, kad buvo pataikyta į visus taikinius.

Savo ruožtu Rusijos pareigūnai pranešė, kad virš Kursko srities buvo numuštos keturios ukrainiečių raketos.

Kovos regione sukėlė susirūpinimą dėl ten esančios atominės elektrinės. Antradienį atvykęs Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) apžiūrėjo Kursko jėgainę.

Jis akcentavo tai, jog Rusijos ir Ukrainos kariai kovoja visai šalia elektrinės, teigdamas, kad dėl to jos reaktoriai yra ypač pažeidžiami.