PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 17 d. 17:28

Ukraina prisiminė tragediją, kai prieš dešimt metų virš jos teritorijos buvo numuštas keleivinis lėktuvas

Pasaulis

Volodymyras Zelenskis / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


310040

Praėjus dešimčiai metų nuo 298 žmonių gyvybes nusinešusio Malaizijos keleivinio lėktuvu numušimo virš Rytų Ukrainos, Kyjivas prisiminė  šią tragediją. „MH17 reisu skridusio lėktuvo numušimas buvo siaubingas rusų teroro aktas tarp daugelio, įvykdytų per Rusijos agresijos prieš Ukrainą dešimtmetį“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija Kyjive. Rusija esą nuo pat pradžių mėgino nuslėpti savo dalyvavimą, taikydama strategiją „Žudyk, meluok, neig“.

„Todėl taip svarbu Rusiją ir rusų nusikaltėlius patraukti atsakomybėn“, – pabrėžė ministerija, turėdama omenyje ir 2022 m. Kremliaus pradėtą invaziją į Ukrainą. Maskva negali jaustis nebaudžiama – tik taip esą bus nutrauktas „teroras ir agresija“ ir pasiekta teisinga taika Ukrainoje ir kitose šalyse.

„Prieš dešimt metų Rusijos žudikai virš Ukrainos numušė MH17 reisu skridusį keleivinį lėktuvą MH17. Visas pasaulis tada matė, kas pradėjo karą prieš Ukrainą ir kad Rusijos blogis kelia grėsmę ne tik mums“, – tinkle X rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusija visus dešimt metų neigė atsakomybę dėl lėktuvo numušimo. Ji atmeta tarptautinio tyrimo rezultatus ir teigia, kad jai nebuvo leista dalyvauti tyrime. „Į Rusijos išvadas nebuvo atsižvelgta, mes nedalyvavome tyrime“, – metinių dieną sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Iš tikrųjų Maskva per dešimt metų pateikė daug, net prieštaringų savo versijų dėl lėktuvo numušimo ir mėgino sabotuoti Nyderlandų vadovaujamą tyrimą.

2014 m. liepos 17 d. virš Rytų Ukrainos Donecko srities buvo numuštas Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“, skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. Žuvo visi 298 jame buvę žmonės, tarp jų – labai daug olandų.

Nyderlandų teismas 2022 m. pripažino, jog yra įrodyta, kad orlaivis numuštas panaudojant rusų kilmės priešlėktuvinę raketą. Du rusai ir ukrainietis už akių buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.