PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 16 d. 12:40

Ukraina prašo Jungtinių Tautų ir Raudonojo Kryžiaus patikrinti padėtį Kyjivo užimtose Kursko srities teritorijose

Pasaulis

Kurskas. Scanpix nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318738

Ukraina pirmadienį pranešė, kad paprašė Jungtinių Tautų ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) patikrinti padėtį Kyjivo užimtose Rusijos Kursko srities teritorijose.

Ukrainos kariuomenė rugpjūčio 6 dieną netikėtai pradėjo puolimą Rusijos Kursko srityje. Ukrainos pajėgos pasistūmėjo kelias dešimtis kilometrų į Rusijos teritoriją ir perėmė kelių dešimčių miestų ir kaimų kontrolę.

„Pavedžiau Ukrainos užsienio reikalų ministerijai oficialiai pakviesti JT ir TRKK prisijungti prie humanitarinės pagalbos darbuotojų pastangų Kursko srityje“, – socialiniame tinkle sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Sybiha.

„Ukraina yra pasirengusi padėti jų darbui ir įrodyti, kad laikosi tarptautinės humanitarinės teisės“, – tęsė jis.

Ukraina stengiasi savo kariuomenę pristatyti kitaip nei Rusijos pajėgos, kurios yra okupavusios apie 20 proc. Ukrainos teritorijos.

„Nuo pat pirmųjų Kursko operacijos dienų Ukrainos gynybos pajėgos, kaip civilizuota Europos kariuomenė, pademonstravo aukštą profesionalumą ir visapusišką tarptautinės humanitarinės teisės principų laikymąsi“, – teigė Užsienio reikalų ministerija.

Tačiau Maskva pasmerkė puolimą, privertusį 150 tūkst. Rusijos civilių gyventojų evakuotis.

Šis pareiškimas paskelbtas tuo metu, kai TRKK vadovė Mirjana Spoljaric Egger atvyko į Maskvą su planuotu vizitu aptarti įvairių klausimų, praėjus kelioms dienoms po to, kai per apšaudymą Rytų Ukrainoje žuvo trys TRKK darbuotojai Ukrainos piliečiai.

Rusija nuo pat pradžių tvirtino, kad išstums įsiveržusius Ukrainos karius, o praėjusią savaitę pareiškė atkovojusi dalį Kursko srities.