PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 3 d. 09:14

Ukraina: Mongolija turėjo sulaikyti V. Putiną

Pasaulis

Vladimiras Putinas. / Scanpix

Rasa StrimaitytėŠaltinis: ELTA


316678

Ukraina paskelbė apie padarinius Mongolijai, nes šalis nesulaikė pirmadienį į UIan Batorą atvykusio Rusijos prezidento Vladimiro Putino. Kremliaus šeimininkas, kuris dėl įtarimų karo nusikaltimais Ukrainoje ieškomas pagal Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) išduotą arešto orderį, pirmą kartą nuo karo pradžios atvyko į šalį, kuri pripažįsta TBT. Dėl To Mongolija privalėjo sulaikyti V. Putiną ir perduoti jį teismui Hagoje, pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Kadangi to nepadarė, Mongolijai esą taip pat tenka atsakomybė už V. Putino karo nusikaltimus. Ji esą padėjo Rusijos vadovui išvengti baudžiamojo teisingumo. Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Heorhijus Tychys tinkle X rašė, kad tokia Mongolijos pozicija yra skaudus smūgis tarptautinei baudžiamosios teisės sistemai. „Bendradarbiausime su savo partneriai, kad tai turėtų padarinių Ulant Batorui“, – teigė jis.

V. Putinas pirmadienį atvyko į Mongoliją. Antradienį jis susitiks pokalbių su šios šalies prezidentu Uchnaagiinu Chürelsüchu. Susitikime, be kita ko, bus kalbama apie naują dujotiekį iš Rusijos per Mongoliją į Kiniją.

Ukraina prieš vizitą paragino Mongoliją sulaikyti atvykusį V. Putiną. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, sakė kad tai Rusijai nekelia susirūpinimo. Visi V. Putino vizito aspektai esą aptarti iš anksto.

TBT 2023 m. kovą išdavė V. Putino arešto orderį ir kaltina jį dėl ukrainiečių vaikų deportacijos bei prievartinio ukrainiečių perkėlimo į Rusijos Federaciją. Kremlius kaltinimus vadina politiškai motyvuotais.