Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Vytautas NemunaitisŠaltinis: Etaplius.lt
Ukmergės rajone Užugiryje kepami šakočiai yra patys autentiškiausi, skaniausi ir gražiausi. Taip nusprendė komisija, praėjusį savaitgalį Kaišiadoryse vertinusi šakočių kepimo čempionato dalyvių sugebėjimus.
Šakočių kepimo čempionatas vyko tradiciniame Kaišiadorių Paukščių festivalyje. Jame būta daug įvairių pramogų, vienaip ar kitaip susijusių su paukščiais.
Šakotį su paukščiu sieja kiaušinis. Tai – vienas iš pagrindinių šio gaminio ingredientų.
Vertino komisija
Lauke iškeptus šakočius vertino komisija: Vilniaus universiteto profesorius, Lietuvos istorinės virtuvės tyrinėtojas dr. Rimvydas Laužikas, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vyriausioji specialistė dr. Birutė Basiulienė, restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefas Tomas Rimydis.
Šakočiai vertinti remiantis istorinės gastronomijos kriterijais. Žiūrėta, kokie ingredientai naudoti, koks gamybos procesas. Taškais vertintas ingredientų autentiškumas, gamybos proceso, naudojamos įrangos autentiškumas, šakočio išvaizda ir, žinoma, skonis.
Šeši čempionato dalyviai, susirinkę iš įvairių Lietuvos kampelių, varžėsi dėl 500 eurų vertės piniginio prizo. Ir jis atiteko Ukmergės rajono Užugirio edukacijos centro šakočiui. Su talkininkais jį kepęs Vitalijus Želnys pasakojo, kad visi susirinko su savo krosnimis, įrankiais ir tešla. Organizatoriai jiems nemokamai suteikė kepimo vietą, aprūpino malkomis. Čempionate iškepti šakočiai išdalinami festivalio žiūrovams, tačiau dalyviai šventėje savo šakočiais ir prekiavo.
Patirtis – keliolika metų
V. Želnys sako, kad lauke ant ugnies kepti šakotį jam nėra naujiena. Pastaraisiais metais dalyvauja panašiuose renginiuose. Užugirio edukacijos centro veikloje dalyvauja ir šakočio kepimo amatą lankytojų grupėms demonstruoja dvejus metus. Tai jo hobis.
Savo šeimoje namuose šakočius kepa jau keliolika metų. Vyras pasakojo, kad žmona Renata šakočio kepimo paslapčių sėmėsi iš vienos garbaus amžiaus dabar jau mirusios ukmergiškės, o ši – iš vyresnių už save mūsų krašto kulinarų. Taigi, galima drąsiai sakyti, kad Želniai yra išpuoselėję senąsias Ukmergės krašto tradicijas.
Dabar ukmergiškis planuoja rengti dokumentus, kad kepamas gaminys būtų pripažintas kaip tautinis paveldas.
Gyvenime V. Želnys užsiima visai kitokia veikla – vadovauja su miško darbais susijusiai įmonei.
Reikalauja kantrybės
Ukmergiškis pasakojo, jog šakočių receptų yra daugybė. Tačiau jie dažniausiai kepa tik pagal vienintelę receptūrą. Labai retai – dar pagal kelias. Visi, kas šakočių čempionate ragavo mūsų krašto gaminio, tikino, kad užugiriečių šakotis pats skaniausias.
Pašnekovas sako, kad tokia šventė – puiki proga pamatyti, kaip šakočius kepa kiti. Nors šio skanėsto gaminimo technologija vienoda – ant veleno karštyje pilama tešla, – kaip ir visur kulinarijoje, kiekvienas kepėjas turi savitų paslapčių.
Vieni kepa ant žarijų, kiti – ant ugnies, vien tešlą pila šaukštu, kiti – kiaurasamčiu. Vieni prieš pilant tešlą pašildo, o kiti – ne. Skiriasi ir visų naudojamos krosnys. V. Želnys sako savąją susimeistravęs pats.
Žinoma, skiriasi ir visų šakočių receptūra. Pagrindiniai ingredientai vienodi – kiaušiniai, cukrus, miltai, grietinė, sviestas. Bet skiriasi jų proporcijos bei naudojami įvairūs pagardai.
Maždaug trijų kilogramų šakotis iškepa per valandą. Visą tą laiką kepėjas ir volo sukėjas turi darbuotis nepertraukiamai. Čia ne kokia bandelė, kad įšovęs į krosnį galėtum ramiai laukti. Šakočio kepimas – kantrybės, kruopštumo ir ištvermės reikalaujantis darbas.