PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 25 d. 11:29

Ukmergės ligoninėje teikiamos naujos – geriatrijos – paslaugos senjorams

Ukmergė

Ukmergės rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ukmergės rajono savivaldybė


320417

„Esu labai patenkinta, kad gydytoja reabilitologė nukreipė mane į šį ligoninės skyrių. Trečia diena jau čia esu – ryte 8 val. ateinu, o apie 13 val. išeinu atgal į namus. Per tą laiką man sulašinami vaistai į veną, atliekamos procedūros skaudančioms kojoms, rankai. O jau skyriaus darbuotojai kokie puikūs ir paslaugūs! Esu apšokinėta ir jaučiuosi tarsi būčiau kokioje geroje sanatorijoje. Ir pakliuvau čia labai greitai, nereikėjo ilgai laukti eilėje. Visoms savo draugėms ir pažįstamoms rekomenduosiu būtinai čia atvykti,“, – sakė VšĮ Ukmergės ligoninės Geriatrijos dienos stacionaro skyriuje pakalbinta ukmergiškė senjorė, 83 metų Zofija Kaulakienė.

Jai, ko gero, pritartų visi tie keliasdešimt pacientų, kurie pabuvojo šiame naujame ligoninės skyriuje, duris atvėrusiame šį pavasarį. Čia tikrai gera, daug šviesos ir šilumos, sukurta patogi ir reikalavimus atitinkanti aplinka pagyvenusių žmonių sveikatos būklei ištirti bei taikyti jiems reikiamą gydymą.

„Lietuvoje ilgą laiką apie geriatriją nebuvo žinoma, ji yra nauja sritis mūsų sveikatos sistemoje. Visuomenė dar dažnai painioja geriatriją su slauga ar globa. Geriatrijos specialistai padeda vyresnio amžiaus žmonėms, kuriuos lydi daugybė sunkumų ir ne viena liga, norėti svarbiausio – toliau gyventi. Tačiau svarbu pabrėžti tai, kad Geriatrijos dienos stacionaras – nėra Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius“, - teigia naujajame Geriatrijos dienos stacionaro skyriuje dirbantis vidaus ligų gydytojas geriatras Valdemaras Macionis.

Pasak V. Macionio, šio skyriaus pacientai gali gauti beveik visas ambulatorinės medicininės reabilitacijos procedūras, išskyrus baseiną.

Čia atliekamos procedūros, leidžiančios žmogui sugrįžti į normalų gyvenimą, atsigauti po traumų, įvairių ligų: fizioterapinės, kineziterapinės ir ergoterapinės procedūros, masažas, limfodrenažas, suleidžiami vaistai į veną ir raumenis, yra įvairioms kūno vietoms mankštinti skirta įranga ir kt. Skyriuje įrengta ir neseniai ligoninės įsigyta japoniška sauso hidromasažo lova – viena iš lyderiaujančių sauso hidromasažo lovų pasaulyje bei pagrindinis pasirinkimas Japonijoje. Šis medicininis prietaisas masažuoja visą kūną naudodamas vandens srovę net iš keturių purkštukų, simetriškai išdėstytų dešinėje ir kairėje. Purkštukų judėjimo kryptys, greitis ir stiprumas sukuria stimuliuojamo masažo efektą. Lova ergonomiška ir patogi, o žemas jos aukštis leidžia pacientams lengvai atsigulti ir atsikelti.

„Manau, jog didelis privalumas yra ir tai, jog mūsų skyriaus pacientams nereikia tris mėnesius laukti eilėje dėl paskirtos reabilitacijos procedūrų, be to savo pacientams atliekame ir privalomus tyrimus aplenkiant bendrą eilę Poliklinikoje. Šiame skyriuje pacientai dar tik nėra maitinami, bet turime jaukią virtuvėlę, į kurią galima atsinešti savo maisto ir, esant reikalui, pasistiprinti“, – teigė gydytojas.

Skyriuje įrengtos keturios palatos su 8 lovomis, procedūriniai kabinetai, pagalbinės ir kitos patalpos. Visos patalpos skirtos tik geriatrijos paslaugų teikimui ir yra pritaikytos geriatriniams pacientams bei neįgaliųjų poreikiams (aukštesni porankiai, specialūs WC kambariai, dušai ir pan.). Skyrius yra aprūpintas reikiama medicinine įranga, jame dirba kvalifikuota, specialiai apmokyta specialistų komanda, susidedanti iš vidaus ligų gydytojo geriatro, vyresniosios bendrosios praktikos slaugytojos, bendrosios praktikos slaugytojos ir jos padėjėjos, kineziterapeuto, ergoterapeuto, psichologo, socialinio darbuotojo.

Geriatrijos dienos stacionaro skyrius ir jo teikiamos paslaugos skirtos tik asmenims, sulaukusiems 60 metų ir daugiau, sergantiems daugiau nei viena lėtine liga, tačiau neturintiems nustatytos nuolatinės slaugos ar paliatyviosios medicinos pagalbos poreikio, taip pat nesergantiems ūminėmis infekcinėmis ligomis ir neturintiems ženklių fizinės ar psichikos būklės sutrikimų, dėl kurių būtų neįmanoma taikyti gydomųjų procedūrų.

Pacientai į Geriatrijos dienos stacionarą siunčiami šeimos gydytojo ar kito gydytojo specialisto, kai juos vargina bent vienas iš šių lėtinių susirgimų: su amžiumi susijęs galvos svaigimas, sukimasis ar ūžimas, griuvimai su arba be sąmonės netekimo, lėtiniai ir ilgai nepraeinantys skausmai, vidurių užkietėjimas, šlapimo nelaikymas, demencija (atminties sutrikimas ir pablogėjimas), nemiga, cukraligės komplikacijos ir kt.

Geriatrijos dienos stacionaro paslaugomis asmuo gali naudotis iki 15 darbo dienų per metus. Jos apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų. Gydymas trunka iki 4 val. per dieną, o esant būtinybei gali trukti iki 8 val. per dieną. Skyrius dirba tik darbo dienomis nuo 7 val. iki 16.30 val.

„Džiaugiuosi, jog Ukmergės ligoninė turi galimybę teikti geriatrijos paslaugas senjorams, kurios padidins šių gyventojų pasitenkinimą sveikatos priežiūros sistema, prisidės prie jų sveikatos gerinimo, stiprinimo bei jos išsaugojimo. Manau, kad net ir nedidelis sveikatos būklės pagerėjimas gali žymiai pagerinti senyvo amžiaus žmonių gyvenimo kokybę, tad šis skyrius yra reikalingas ne tik mūsų, bet ir kitų rajonų gyventojams“, – sakė Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka.