PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 19:10

Ugniagesiai prašo atsargumo: vyrauja didelis gaisrų pavojus

Marijampolė

Gretos Paulevičiūtės nuotr.

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


318023

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per aštuonis šių metų mėnesius Lietuvoje kilo virš penkių tūkstančių gaisrų, kurių metu žuvo 56 žmonės. Didžiausia tragiškų nelaimių dalis – kaimuose.

„Marijampolės savivaldybėje šiais metais yra žuvęs vienas žmogus. Taip pat žuvęs kaime. Daugiau žuvusių neturime – ta situacija panaši kaip ir visoje Lietuvoje, bet didelių išvadų daryti negalime, kol nesibaigė šie metai“, – pasakoja Marijampolės PAGD viršininkas Rytis Masys.

Kaip teigia Marijampolės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas – dėl vyraujančios sausros šiuo metu šalyje yra sudėtinga situacija. Dalyje Marijampolės apskrities miškų nustatyta penkta gaisringumo klasė, kuri reiškia labai didelį gaisrų pavojų, o sąlygos tam yra itin palankios.

„Kaip pavyzdys – šį savaitgalį gesinome gaisrą, kuris kilo Višakio Rūdos miške, iš viso degė apie pusantro hektaro miško. Tai labai sudėtingas gaisras, kur ne tik paklotė degė, bet buvp giluminis gaisras. Teko gesinti beveik tris paras gaisrą. Taigi mūsų ugniagesiai dirbo ištisai tris dienas“, – apie gaisrą pasakoja tarnybos viršininkas.

Pastebėjus gaisrą gamtoje reikėtų nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu – 112. Taip pat parankinėmis priemonėmis stengtis gesinti gaisrą, kad būtų užkirstas kelias ugnies plitimui.

„Tai paprastos priemonės gali būti. Kadangi ugnis plinta miško paklotėje – gali būti medžių šakos, šakomis užgesinti ugnį, trypti kojomis. Paprastos priemonės, tik reikia tai daryti atsargiai, kad nesusižalotume“, – sako pašnekovas.

Pašnekovas pastebi, kad gyventojams vis dar trūksta žinių apie gaisro kilimo priežastis, neretai žmonės neįvertina, koks pavojingas gali būti iš pažiūros nereikšmingas dalykas. Taip pat pastebima, kad didelė dalis gyventojų namuose vis dar nėra įsirengę dūmų detektorių.

Gaisrininkai nuolat skiria dėmesį gyventojų ugdymui ir imasi įvairių prevencinių priemonių, siekdami užtikrinti jų saugumą.

„Tikrai vykdo daug akcijų. Tai yra ir saugūs namai, daugiabučiai be gaisrų, padėk artimui. Mūsų pareigūnai lankosi žmonių namuose, ragina įsirengti dūmų detektorius, kalba apie pavojų namuose, kokie gali iškilti pavojai, žmonėms teikia pagalbą ir moko, kaip elgtis“, – sako R. Masys.

Dar vis besitęsiant šiltiems orams, gyventojų prašoma išlikti atsargiems ir gamtoje elgtis atsakingai – nenaudoti atviros ugnies, nemėtyti neužgesintų nuorūkų ir su ugnimi elgtis saugiai.