PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 25 d. 15:14

U. von der Leyen išsiuntė laiškus dėl komisarų: nustatė ir terminą, iki kada pateikti

Lietuva

Ursula von der Leyen. / Scanpix

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


311318

Alfa.lt žiniomis ketvirtadienio rytą Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen išsiuntė valstybėms narėms laišką, kuriame prašoma pateikti kandidatų į naujos Komisijos narius pavardes.

Taip pat teigiama, kad terminas pateikti kandidatus – iki rugpjūčio 30 d. Daugiau komentarų šiuo klausimu Komisija nežada teikti.

Praėjusią savaitę U. von der Leyen žadėjo, kad prašys pateikti mažiausiai du kandidatus: vyrą ir moterį. Mat ji siekia išlaikyti lyčių balansą naujoje Komisijoje.

Pagrindiniu neoficialiu kandidatu į Europos komisarus yra laikomas Gabrielius Landsbergis. Vis dėlto ši kandidatūra susiduria tiek su prezidentūros, tiek dalies Seimo narių pasipriešinimu. U. von der Leyen reikalavimas pateikti du kandidatus – vyro ir moters – dar labiau pablogina G. Landsbergio galimybes ir suteikia argumentų jo priešininkams.

Šią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad Lietuva turėtų orientuotis į ekonomikos, o ne į užsienio politikos sritį kuruojantį Europos komisaro portfelį.

„Užsienio reikalus valdančių portfelių praktiškai nebeliko arba jie labai pritemptai siejami su užsienio politika“, – Kalvarijoje pirmadienį žurnalistams sakė prezidentas.

„Manau, kad Lietuva puikiausiai galėtų orientuotis į ekonominius portfelius, kurie yra ne mažiau svarbūs. (...) Tie portfeliai leis Lietuvos atstovui dalyvauti svarbiuose europiniuose projektuose, – pridūrė jis, o apie G. Landsbergio galimybes pareiškė: – Man ekonomika sunkiai dera su pono Gabrieliaus Landsbergio domėjimosi sfera.“

Birželio mėnesį prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas minėjo, kad, jei Lietuva gautų su finansais susijusį postą, kandidatėmis į Europos Komisiją galėtų būti premjerė Ingrida Šimonytė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė. Kita vertus, ir prieš penkerius metus U. von der Leyen prašė pateikti vyro ir moters kandidatūras į komisarus, bet tuomet Lietuva pasiūlė tik Virginijų Sinkevičių, kuris ir gavo darbą Briuselyje.