PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2019 m. Rugpjūčio 14 d. 17:00

Tyrimas rodo: jau netoli pusės lietuvių sąmoningai vartoja kuo mažiau pasaldintų produktų

Vilnius

Reporteris LinaŠaltinis: Etaplius.lt


94877

Visi kartais pasimėgauja saldumynais, kuriuose apstu pridėtinio cukraus, bet ne visi supranta, kad dideli jo kiekiai slepiasi ir produktuose, kurių net nebūtų galima pavadinti saldžiais. Natūralaus gėrimo be dirbtinių priedų „Barley Bros“ gamintojų užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad maždaug pusė lietuvių teigia pridėtinio cukraus vartojantys kasdien, tačiau taip pat maždaug pusė apklaustųjų stengiasi pridėtinio cukraus vengti.

naturalus-produktai.jpg

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad cukraus paros norma neviršytų maždaug 50-ies gramų, tačiau net tvirtinantys, kad pridėtinį cukrų vartoja retai,dažnai nesupranta, jog jo yra ir kituose „nekaltuose“ produktuose. Žinomas sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad nors lietuviai stengiasi maitintis sveikiau, pridėtinis cukrus ir nenatūralūs priedai maisto produktuose tam sukelia daug iššūkių.

Pridėtinį cukrų vartojame to nežinodami

Daug žmonių mano, kad pridėtinio cukraus beveik nesuvartoja, nes atsisako juo saldinti kavą ar arbatą. Tačiau pasak Artūro Sujetos, pridėtinio cukraus galima rasti beveik visuose žmonių kas dieną vartojamuose maisto produktuose.

„Dažnai žmonės net nesuvokia, kiek daug pridėtinio cukraus jie suvartoja, nors mano kitaip, nes nenaudoja jo gamindami. Deja, daug cukraus į organizmą patenka su įvairiu kas dieną vartojamu maistu. Ypač daug cukraus galima rasti įvairiuose padažuose, kečupuose, majonezuose, konservuotuose produktuose. Pavyzdžiui, 100-ame gramų barbekiu padažo gali būti net 40-50 gramų cukraus. Tie patys mėsainiai, kebabai savo sudėtyje turi daug cukraus, nes jie patiekiami su tais pačiais padažais. Labai daug cukraus yra ir tokiuose produktuose kaip ledai, sūreliai. Taigi iš esmės niekas nepasikeičia – geriama nesaldi kava, bet į organizmą pridėtinis cukrus patenka su kasdieną valgomu maistu“, - pasakoja mitybos specialistas.

Kaip vieną didžiausių cukraus šaltinių mitybos specialistas išskiria įprastus dirbtinius gaiviuosius gėrimus.

„Geriant gaiviuosius gėrimus galima suvartoti labai daug kalorijų, nes juose dažnai būna labai daug pridėtinio cukraus. Vartojant šiuos gėrimus, sotumo jausmas neateina, todėl alkis ir noras valgyti maistą nedingsta. Taip suvartojama dar daugiau perteklinių kalorijų“, - pabrėžia A. Sujeta.

Alternatyvos norintiems gyventi sveikiau

Mėgstantiems saldumynus ir gaiviuosius gėrimus mitybos specialistas siūlo ieškoti sveikesnių alternatyvų, kurios būtų natūralesnės ir savo sudėtyje neturėtų pridėtinio cukraus.

„Verta nepamiršti, kad pamėgtus nesveikus produktus galima keisti natūralesnėmis alternatyvomis ir be kompromisų su skoniu. Pavyzdžiui, ledus galima keisti į šaldytą jogurtą, saldainius – į džiovintus vaisius. Kalbant apie gaiviuosius gėrimus, kaip sveiką alternatyvą drąsiai galima išskirti naują iš miežių ir natūralių vaisių sulčių gaminamą gėrimą „Barley Bros“. Šiame gėrime nėra dirbtinių priedų ir pridėtinio cukraus, o jame esantis cukrus yra natūralus. Tokiais produktais galima mėgautis ir nebijoti sveikatos pasekmių“, - kalba mitybos specialistas.

Vis daugiau supranta apie pridėtinio cukraus keliamus pavojus

Remiantis gamintojų užsakymu birželį atlikta apklausa, 12 proc. lietuvių prisipažįsta pridėtinio cukraus suvartojantys kiekvieną kartą valgydami, o 45 proc. – bent kartą per dieną. 45 proc. šalies gyventojų taip pat teigia, kad stengiasi mažinti pridėtinio cukraus vartojimą: 17 proc. labai stengiasi ieškoti alternatyvų pridėtiniam cukrui, dar 28 proc. skaito etiketes ir renkasi mažiau pridėtinio cukraus turinčius produktus. 39 proc. žmonių teigia specialiai nesistengiantys sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą, tačiau visgi bando rinktis natūraliau atrodančius produktus. Mažinti pridėtinio cukraus vartojimą dažniau stengiasi moterys, aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų gyventojai iš didžiųjų miestų.

Pasak A. Sujetos, žmones informacija apie sveiką gyvenseną ir mitybą pasiekia kasdien, visgi gaila, kad ne visi pasirenka įgyvendinti pokyčius, kurie būtų naudingi sveikatai.

„Vengti pridėtinio cukraus ir dirbtinių priedų bandoma, bet tai turėtų daryti visi. Problema išlieka ir tai, kad žmonės renkasi įvairias alternatyvas, bet deja, ne visos iš jų yra sveikesnės, pavyzdžiui maistas ir gėrimai, kurie gardinami saldikliais. Taip pat žmonės bando cukrų pakeisti medumi ar klevų sirupu, kuriuos iš esmės galima laikyti sveikesnėmis alternatyvomis, visgi, per dažnas šių produktų vartojimas taip pat gali būti kenksmingas sveikatai. Apibendrinus Lietuvos gyventojų mitybos įpročius, galima sakyti, kad lietuviai eina tinkama linkme, bet vis dar susiduriama su daug iššūkių. Skatinu visus mažinti pusfabrikačių ir perdirbtų riebalų, cukraus vartojimą. Tai daryti būtina ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų tarpe. Pastebiu, kad jaunesni žmonės labiau stengiasi save prižiūrėti, prioretizuoja natūralų maistą – tai yra labai džiugu, visgi, gaila, kad ši žmonių grupė nėra kritinė masė“, - teigia A. Sujeta.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą pagal užsakymą atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“. Tyrimas vykdytas 2019 metų birželio mėnesį. Iš viso apklausti 1014 18–65 metų amžiaus respondentai.