PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Namai2024 m. Rugpjūčio 15 d. 11:34

Tyrimas: 53 proc. gyventojų teigia vasarą suvartojantys mažiau elektros energijos

Lietuva

Elektra (asociatyvi nuotr.) / Pixabay

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


314139

Atlikto tyrimo duomenimis, 40 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad vasaros mėnesiais jų elektros suvartojimas šiek tiek sumažėja.

Dar 13 proc. respondentų nurodė, kad šiltuoju metu suvartoja žymiai mažiau elektros energijos nei įprastai.

Elektros energijos vasarą suvartojantys daugiau sakė 3 proc. apklaustųjų, o kone trečdalis gyventojų teigė, jog vasarą elektros suvartoja tiek pat, kiek ir kitais metų laikais.

Žaliųjų energijos sprendimų bendrovės „Enefit“ privačių klientų segmento vadovas Julius Areška pažymi, kad karščiausiomis vasaros dienos elektros energijos suvartojimas prilygsta ir šalčiausiems žiemos mėnesiams, o aukščiausias jo lygis fiksuojamas ne rytais ir vakarais, kaip įprasta, o dienos viduryje.

„Akivaizdu, kad lietuviai, užslinkus karščiams, nenori atsisakyti komforto ir aktyviai naudojasi oro kondicionieriai bei kitomis patalpų vėsinimo priemonėmis, o elektros energijos suvartojimą stengiasi mažinti kitais būdais“, – pastebi jis.

Atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad daugiau nei pusė respondentų, siekdami mažinti elektros energijos suvartojimą, vasarą išjungia visus elektrinius prietaisus ir šviesas, kai jie nereikalingi, dar 37 proc. teigė naudojantys žaliuzes ir užuolaidas, kad sumažintų į patalpas patenkančią saulės šilumą, o 14 proc. vietoje kondicionierių naudoja ventiliatorius.