PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2023 m. Birželio 27 d. 20:14

Tvarka šaldytuve: kaip organizuoti erdvę, kad sumažintume maisto atliekų kiekį

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


268713

Maisto švaistymas – ne tik neišnaudota galimybė pamaitinti alkstančius, bet ir veltui eikvojami kiti ištekliai – žemė, vanduo ir energija, darbo jėga. Todėl Europos parlamentas paragino ES valstybes, tame tarpe ir Lietuvą, užtikrinti, jog iki 2025 metų ES maisto atliekų sumažėtų 30 proc., o iki 2030-ųjų – 50 proc., palyginus su 2014 m. kiekiu.

„Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas Tomas Alešiūnas dalijasi patarimais, kaip palaikyti tvarką šaldytuve ir sumažinti maisto atliekų kiekį.

Jo nuomone, pasitelkdami kelias paprastas strategijas lengvai paversite savo šaldytuvą tvarkos ir organizuotumo pavyzdžiu.

„Svarbu nepamiršti, kad tvarkingas šaldytuvas ne tik palengvina maisto produktų paiešką ir prieigą prie jų, bet ir padeda sumažinti atliekų kiekį bei išlaikyti šviežumą“, – dalijosi ekspertas.

Pradėkite nuo valymo

Tam, kad galėtumėte žengti pirmuosius žingsnius link tvarkingo šaldytuvo, pirmiausia reikėtų jį iškraustyti ir išvalyti. Tuščias šaldytuvas bus tarsi nauja pradžia, kuri leis efektyviai įgyvendinti suplanuotą strategiją.

„Išimkite visus produktus, kuriuos šiuo metu laikote šaldytuve, patikrinkite jų galiojimo laiką. Taip pat išvalykite lentynas, stalčius. Visapusiškai pasiruoškite pertvarkyti savo šaldytuvą ir imkite taikyti jums patinkančią strategiją. Mūsų rekomendacija – išvalius šaldytuvą pradėkite nuo produktų suskirstymo į kategorijas ir grupes“, – patarė ekspertas.

Jo nuomone, verta apsvarstyti galimybę sukurti zonas vaisiams ir daržovėms, pieno produktams, gėrimams, pagardams, likučiams ir mėsai. Tuomet reikėtų numatyti ir konkrečią vietą lentynose atsižvelgiant į temperatūrą, kuri reikalinga produktų laikymui.

Pavyzdžiui, produktai, kurių nereikia apdoroti, turėtų būti talpinami aukščiau esančiose lentynose, o apačioje esančios lentynėlės turėtų būti skirtos produktams, kuriuos ketinate virti ar kepti aukštoje temperatūroje.

Išsaugokite šviežumą

Šviežumą išlaikyti padės ne tik produktų skirstymas į kategorijas ar tinkamos lentynos parinkimas, bet ir produktų laikymas tam skirtose talpose. Skaidrios, viena ant kitos sudedamos dėžutės idealiai tinka maisto likučiams, mėsos gaminiams ir kitiems smulkiems produktams laikyti. Taip ne tik palaikysite tvarką, bet ir maksimaliai padidinsite turimą erdvę.

„Maisto talpų įsigijimas yra ilgalaikė investicija, kuri ateityje leis sutaupyti. Kadangi produktai ilgiau išliks švieži, šaldytuve jie galės išbūti ilgesnį laiką, tad sutaupysite pirkdami naujus maisto produktus“, – aiškino buitinės technikos ekspertas.

Jis taip pat pataria vadovautis taisykle „pirmas vidun, pirmas laukan“. Tai principas, kuriuo remiantis pirmiausia suvartojame produktus, kurie į šaldytuvą buvo sudėti anksčiausiai.

„Naujai įsigytus ar paruoštus produktus dėkite į šaldytuvo galą, o senesnius produktus – į priekį. Taip suvartosite produktus, kol nepasibaigė jų galiojimo laikas, ir sumažinsite maisto sugedimo riziką“, – sakė ekspertas.

Ekspertas taip pat pridėjo, jog siekdami palaikyti tvarką šaldytuve, o produktus išlaikyti ilgiau šviežius turėtumėte apsvarstyti galimybę etiketėmis ženklinti maisto dėžutes nurodant ant jų galiojimo datą. Tokia praktika padeda išvengti painiavos ir padeda prisiminti, kada reikia sunaudoti produktus.

Erdvės optimizacija

Suskirsčius produktus į kategorijas ir sudėliojus juos į tam skirtas talpas svarbu atsižvelgti ir į efektyvų šaldytuvo erdvės panaudojimą. Pasak T. Alešiūno, šiuolaikiniai šaldytuvai turi galimybę reguliuoti lentynų aukštį, taip pat reikėtų nepamiršti ir šaldytuvo durelių.

„Įvairius prieskonius ir padažus galite tvarkingai sudėlioti durelių skyriuose, kurie specialiai sukurti jiems laikyti. Išdėliokite juos naudojimo tvarka arba pagal kategorijas, kad juos būtų lengva pasiekti“, – pasakojo ekspertas.