PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2017 m. Liepos 21 d. 08:53

Turguje perka 4 iš 5 Lietuvos gyventojų

Vilnius

Irma BagūnėŠaltinis: Etaplius.lt


9881

Atliktos apklausos duomenimis, didžioji dalis Lietuvos gyventojų apsiperka turguje, tačiau esamų turgaviečių darbo laikas priimtinas ne visiems.

79 proc. tyrimų bendrovės „Spinter research“ apklaustų respondentų nurodė, kad apsiperka turguje. Beveik pusė jų, 47 proc., mieliausiai tai daro šeštadienio rytais.

„Toks turguje apsiperkančių žmonių skaičius rodo, kad perimame europietišką gyvenimo būdą, kai didelė dalis ilgai negendančių produktų, kaip kruopos, cukrus ir panašiai įsigyjami prekybos centruose, tačiau šviežių daržovių, mėsos, prieskonių žmonės eina pirkti į turgų ar ūkininkų turgelį“, – mano „Benedikto turgaus“ vadovė Jolita Krickė.

Pasak jos, tikėtina, kad likusieji 21 proc. to nedaro arba dėl išlikusių sovietmečio stereotipų, kad turgus pigių, bet nebūtinai kokybiškų, neaiškios kilmės produktų pardavimo vieta, kur gali būti apgautas, arba dėl nepatogaus esamų turgų prekybos laiko.

„Iš tiesų pas mus net maži ūkininkų turgeliai dirba dažniausiai tik rytais arba, geriausiu atveju, iki pietų. Dirbančiam žmogui toks laikas labai nepatogus tiek dėl šeimyninių reikalų, tiek dėl įtempto darbo grafiko. Net jei ir pavyksta rasti valandėlę užsukti į turgų, ankstų rytą įsigytus produktus parvežti namo dažniausiai nebėra laiko, o visą dieną laikyti automobilyje ar biure taip pat ne išeitis. Todėl ir susiformavęs įprotis į turgų užsukti tik savaitgaliais“, – svarsto J. Krickė.

Kad žmonės norėtų apsipirkti turguje skirtingu metu rodo ir apklausos duomenys. Nors populiariausias laikas yra šeštadienio rytai (47 proc.) ir sekmadienio rytai (22 proc.), trečias pagal populiarumą pageidaujamas turgaus darbo laikas būtų darbo dienų vakarai (16 proc.).

„Tai natūralu, juk žmonės grįždami po darbų norėtų įsigyti šviežių produktų vakarienei. Vakarų Europoje kai kurie turgūs dirba net iki pusiaunakčio. Pavyzdžiui, Ispanijoje rytais prekiaujama šviežiomis jūros gėrybėmis bei šviežia mėsa, per pietus – siesta, o vakarais durys vėl atsiveria ir prekyvietes šalia įprastų produktų papildo vynas bei gurmaniški maisto produktai. Nyderlanduose bei Didžiojoje Britanijoje yra turgų, kur vakarais vyksta koncertai, žmonės užsuka ne tik apsipirkti, bet ir pavakarieniauti, nes apstu puikaus gatvės maisto“, – dalinasi patirtimi J. Krickė ir planuoja, kad jos vadovaujamas turgus turėtų dirbti iki 21 val. vakaro.

Apklausos duomenimis, laikas, kada žmonės mieliau lankytųsi turguje labai priklauso nuo žmonių amžiaus, socialinės padėties ir užimtumo.

Pavyzdžiui, beveik penktadaliui 46–55 metų amžiaus respondentų (18,5 proc.) patogus turgaus darbo laikas būtų darbo dienų vakarai. Šis laikas dar populiaresnis tarp aukštąjį išsilavinimą turinčių (19,8 proc.) ir didesnes pajamas gaunančių (22,4 proc.) respondentų. Tuo tarpu beveik ketvirtadalis (24,3 proc.) vyresnių nei 55 metai žmonių mielai apsipirktų darbo dienomis dienos metu.

Atsižvelgus į užsiėmimą, darbo dienomis rytais, prieš darbą, mieliausiai turguje apsipirktų smulkūs verslininkai (25,6 proc.), patys ūkininkai (25 proc.) ir aukščiausio bei vidutinio lygio vadovai (18,5 proc.), dienomis – pensininkai (30,6 proc.), ūkininkai (25 proc.) ir namų šeimininkės (21,7 proc.), na o vakarais po darbo – namų šeimininkės (21,7 proc.), smulkūs verslininkai (20,9 proc.), tarnautojai ir specialistai (19,1 proc.) bei aukščiausio ir vidutinio lygio vadovai (14,8 proc.).