Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.lt nuotr.
EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“
Tinginys, kurį dievina ir darbštuoliai
Reikės: 400 gramų sausainių „Gaidelis“ (maždaug pustrečio pakelio), 1 skardinės (400 g) saldinto sutirštinto pieno, 200 g sviesto, 5 šaukštų kakavos.
Į dubenį sutrupinkite sausainius. Puode ištirpinkite sviestą, tada supilkite kondensuotą pieną ir maišant suberkite kakavą. Leiskite masei užvirti, maišykite kelias minutes, kol konsistencija taps tirštesnė.
Išjunkite kaitrą, o masę užpilkite ant sausainių. Gerai išmaišykite, kad pasidengtų visi gabalėliai. Pasiruoškite kepimo popieriaus ir maišelį. Verskite masę ant kepimo popieriaus, maišeliu suteikite savo gaminiui norimą formą. Spauskite tvirtai, kad tinginys būtų vientisas, be oro tarpų. Leiskite tinginiui atvėsti iki kambario temperatūros, tada pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 6–8 valandoms (arba nakčiai), kad desertas sustingtų.
Tortas, kurį iškart „sulesa“ svečiai
Reikės: 2 pakelių sausainių „Gaidelis“, stiklinės pieno, 400 ml plakamosios grietinėlės, 200 g saldinto sutirštinto pieno, 300 g konservuotų kriaušių, pusės citrinos.
Konservuotas kriaušes išimkite iš indelio ir nusunkite. Tada supjaustykite kubeliais.
Grietinėlę supilkite į dubelį ir išplakite iki putų, tada įspauskite citrinos sulčių, plakite toliau. Kai grietinėlė šiek tiek sutirštės, plakdami supilkite saldintą sutirštintą pieną. Dar paplakite, kol kremas taps vientisas, standokas – galės išlaikyti formą.
Į stiklinę pieno akimirkai pamerkite vieną sausainį ir dėkite jį ant kepimo popieriaus. Ir taip – su kiekvienu. Ant didelės lėkštės ar padėklo iš devynių sausainių sudėliokite kvadratą – torto pagrindą. Ant viršaus tepkite šiek tiek kremo, sudėkite trečdalį kriaušių gabalėlių. Išlyginkite. Vėl sudėkite sluoksnį piene pamirkytų sausainių. Vėl patepkite kremu ir uždėkite kriaušių. Kartokite, kol kriaušių ir sausainių neliks. Pasilikite šiek tiek kremo torto viršui ir šonams aptepti.
Gaminį padėkite į šaldytuvą nakčiai, kad jis sutvirtėtų, o kremas įsigertų į sausainius. Skanaus!
Freepik.com nuotr
Saldus „Gaidelio“ sapnas sūrio pyrage
Reikės: 2 pakelių sausainių „Gaidelis“, 250 g lydyto sviesto, 500 g maskarponės sūrio, 250 gramų varškės sūrelių (neglaistytų) su vanile, pusės arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 200 g cukraus pudros, šaukšto tarkuotos citrinos žievelės, šaukšto citrinos sulčių, 2 šaukštų miltų, 4 kiaušinių, 300 ml plakamosios grietinėlės.
Jeigu produktus ištraukėte iš šaldytuvo, leiskite jiems šiek tiek pastovėti, kad pasiektų kambario temperatūrą.
Sausainius smulkiai sutrupinkite dubenyje, užpilkite lydytu sviestu, gerai išmaišykite, paminkykite. Tada pusę šios masės sudėkite į kepimo formą, suformuokite lygų, vientisą pagrindą. Kitą pusę masės paverskite pyrago kraštais – padenkite formos šonus. Formą įdėkite į šaldytuvą, kad atvėstų – maždaug pusvalandžiui.
Plaktuvu švelniai sumaišykite maskarponę ir vanilinių sūrelių masę, cukraus pudrą, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę. Svarbu neplakti per smarkiai, o lengvai įmaišyti miltus, tada – po vieną kiaušinį. Tolygiai lėtai plakant, susiformuos vientisa masė. Į ją įmaišykite grietinėlę.
Gautą masę supilkite į atvėsusią formą – ant sausainių pagrindo. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių, kepkite maždaug pusantros valandos. Būkite kantrūs – atidarykite orkaitę tik tada, kai pyragas iškeps. Tada išjunkite orkaitę, palikite pyragą viduje, tik praverkite dureles – palikite pusvalandį pamažu atvėsti. Atvėsusį gaminį įdėkite į šaldytuvą, kad šaltai pastovėtų per naktį.
Pranešimas spaudai