Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Silkė vertinga ne tik dėl tradicijų, bet ir dėl savo maistinės sudėties. Ši žuvis yra puikus vitaminų B12 ir D bei seleno šaltinis. Taip pat silkėje gausu lengvai pasisavinamų baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra itin svarbios žmogaus sveikatai. Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti gerą nuotaiką, dėmesio koncentraciją, atmintį, odos būklę ir regėjimą. Be to, jos taip pat lėtina senėjimo procesus ir gerina ląstelių gebėjimą įsisavinti įvairias maistines medžiagas, įskaitant gliukozę, vitaminą C ir geležį.
Nors silkė yra išties riebi žuvis, tačiau jos riebalai yra itin vertingi ir naudingi sveikatai. Norint subalansuoti riebalų kiekį ir dar labiau praturtinti patiekalą maistinėmis medžiagomis, rekomenduojama silkę derinti su įvairiomis daržovėmis: keptais burokėliais, keptomis ar garintomis morkomis, šviežiomis daržovėmis ar net marinuotais agurkėliais bei raugintais kopūstais. Beje, pastaraisiais silkę gardinti reikėtų saikingai, nes kaip ir ši žuvis, taip ir rauginti produktai turi daug natrio (druskos). Daržovės ne tik puikiai derės prie žuvies, bet ir pagerins virškinimą bei medžiagų pasisavinimą.
Silkės sumuštinis su bulve ir ypatingu padažu
Toks silkės sumuštinis puikiai tiks artėjančių šv. Velykų stalui. Jokio majonezo ir duonos! Sumuštiniams paruošti reikės:
· 100 g lengvai sūdytos silkės
· 2 vnt. bulvių
· 1 vnt. raudonojo svogūno
· 30 g grietinės
· 5 g krapų
· 1 a. š. Dižono garstyčių
· druskos (pagal skonį)
Gaminimas
Nulupkite ir išvirkite, tik svarbu nepervirkite, arba orkaitėje iškepkite bulves. Paruoštas bulves supjaustykite riekelėmis. Gabalėliais supjaustykite silkę, nulupkite ir supjaustykite svogūną: pusę riekelėmis, pusę susmulkinkite padažui.
Pasigaminkite padažą: indelyje sumaišykite grietinę, garstyčias, dalį susmulkintų svogūnų bei krapų. Užberkite druskos, jei silkei trūksta sūrumo. Tada sluoksniuokite sumuštinį – pirmiausiai dėkite bulvę, tepkite padažą, uždėkite svogūną ir silkės gabalėlius. Sumuštinius papuoškite krapais ir skanaukite.
Silkės mišrainė su pupelėmis
Gardus ir sveikas patiekalas, kuriam reikės:
· 2 vnt. lengvai sūdytos silkės filė
· 130 g pievagrybių
· 100 g raudonųjų virtų arba konservuotų pupelių
· 50 g poro
· 1 v. š. alyvuogių aliejaus
· druskos (pagal skonį)
Gaminimas
Nuplaukite porą ir pievagrybius. Porą supjaustykite plonais žiedeliais, o pievagrybius – griežinėliais. Pakepkite porą su šlakeliu aliejaus, kol suminkštės. Tada į tą pačią keptuvę sudėkite pievagrybius, įberkite žiupsnelį druskos ir kepkite, kol švelniai pagels. Pupeles sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų skystis. Per tą laiką silkės filė supjaustykite gabaliukais. Paruoštus ingredientus sluoksniuokite: pievagrybiai, pupelės, silkė, o ant viršaus pabarstykite poru.
Silkės salotos su špinatais
Šioms itin lengvai pagaminamoms salotoms reikės:
· 80 g lengvai sūdytos silkės
· 100 g špinatų
· 80 g žaliųjų žirnelių
· 8 vnt. putpelių kiaušinių
Marinuotiems svogūnams:
· 1 vnt. raudonojo svogūno
· 20 ml acto
· 50 ml verdančio vandens
· 0,5 a. š. druskos
· 1 a. š. cukraus
· 1 vnt. lauro lapų
· juodųjų pipirų (pagal skonį)
Gaminimas
Pirmiausia paruoškite svogūnus: iš pradžių verdantį vandenį užpilkite ant druskos ir cukraus bei išmaišykite. Tuomet svogūnus supjaustykite žiedais arba pusžiedžiais. Sudėkite į stiklainį bei padaužykite kočėlo galu, kol išsikirs šiek tiek skysčio. Užpilkite vandenį, actą bei suberkite prieskonius. Stiklainį papurtykite, kad viskas pasiskirstytų bei palikite pastovėti bent 30 minučių.
Kol marinuojasi svogūnai, išvirkite putpelių kiaušinius. Priklausomai nuo to, kokią trynio konsistenciją mėgstate, virkite nuo pusės iki trijų minučių. Supjaustykite silkę, viską sudėkite į lėkštę ir mėgaukitės.