PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 12:17

Tokijas sako pastebėjęs tarp Japonijos salų netoli Taivano plaukusius Kinijos karo laivus

Pasaulis

Karinis laivas. Youtube stop kadras.

BNSŠaltinis: BNS


319221

Japonų kariuomenė trečiadienį pranešė tarp dviejų Japonijos salų netoli Taivano pastebėjusi Kinijos lėktuvnešį ir dar du karo laivus.

„Tai pirmas kartas, kai patvirtinta, kad Kinijos karinio jūrų laivyno lėktuvnešis praplaukė tarp Jonagunio ir Iriomotės salų“, – sakoma Japonijos gynybos ministerijos jungtinio štabo pranešime.

Kinijos lėktuvnešis „Liaoning“ ir du raketas gabenantys eskadriniai minininkai „Luyang III“ buvo pastebėti antradienį ir trečiadienį plaukiantys į pietus tarp salų pietinėje Okinavos srityje, sakoma pranešime.

Laivai įplaukė į teritoriją, esančią 24 jūrmylių atstumu nuo Japonijos krantų.

Japonijos vyriausybė pareiškė, kad Kinijos lėktuvnešio praplaukimas tarp dviejų jos salų netoli Taivano yra visiškai nepriimtinas.

„Šis incidentas yra visiškai nepriimtinas Japonijos ir regiono saugumo požiūriu, ir mes diplomatiniais kanalais išreiškėme savo rimtą susirūpinimą Kinijos pusei“, – sakė vyriausybės atstovas spaudai Hiroshi Moriya.

Tuo metu Kinija pareiškė, kad tai atitinka vidaus ir tarptautinę teisę.

„Noriu pabrėžti, kad ši Kinijos pusės veikla atitinka Kinijos vidaus teisę ir tarptautinę teisę“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lin Jianas, paklaustas apie „Liaoning“ lėktuvnešį.

Visuomeninis transliuotojas NHK ir kita žiniasklaida, remdamasi neįvardytais gynybos šaltiniais, pranešė, kad tai buvo pirmas kartas, kai Kinijos lėktuvnešis įplaukė į Japonijos teritorinius vandenis.

Taibėjus taip pat pranešė, kad trečiadienį Kinijos karinių jūrų pajėgų darinys, kuriam vadovauja laivas „Liaoning“, plaukė į šiaurės rytus nuo savivaldaus Taivano link Japonijos Jonagunio salos.

Didėjanti Kinijos ekonominė ir karinė įtaka Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir jos aktyvumas teritoriniuose ginčuose (pastaruoju metu – su Filipinais) kelia nerimą Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms.

Pastaruoju metu ginčytinose teritorijose, ypač dėl Senkaku salų Rytų Kinijos jūroje, kurias Pekinas vadina Diaoju, įvyko su Japonijos ir Kinijos laivais susijusių incidentų.

Tokijas pranešė, kad aplink atokią salelių grandinę stovi Kinijos pakrančių apsaugos laivai, karo laivas ir branduolinis povandeninis laivas.

Rugpjūtį, po pirmojo patvirtinto Kinijos karinio orlaivio įskridimo į jos oro erdvę, Japonija pakėlė naikintuvus, o Tokijas tai pavadino „rimtu savo suvereniteto pažeidimu“.

JAV skatinama Japonija didina savo išlaidas gynybai ir švelnina ginklų eksporto taisykles.

Tokijas taip pat teikia finansavimą ir įrangą, pavyzdžiui, patrulinius laivus, kitoms regiono šalims.