Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Karotinoidų ir antioksidantų šaltinis
Kulinarijoje plačiai pritaikomos neįnoringosios paprikos skiriasi spalvomis ir skoninėmis savybėmis, bet, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nėra didelio skirtumo, kokios spalvos šias daržoves valgome.
„Reikėtų pasistengti, kad kasdienis mūsų maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karotinoido zeaksantino. Visų spalvų paprikos – puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą“, – sako ekspertė.
Be to, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. „Tokiu atveju jas reikėtų valgyti be odelės arba pabandyti paprikas blanširuoti. Tam, kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas reikėtų vartoti termiškai neapdorotas. Nepaisant to, skaidulos ir mineralinės medžiagos paprikose išlieka net ir jas kaitinant, o terminis apdorojimas leidžia atsiskleisti ir tam tikroms papildomoms paprikų skonio savybėms“, – paaiškina gydytoja dietologė.
Anot dr. Editos Gavelienės, įvairiausi teiginiai apie vienokį ar kitokį maisto produktą, saugantį nuo vėžio ar nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra be galo populiarūs, tačiau nė vienas konkretus produktas, kad ir kiek jo valgytume, sunkių ligų šimtu procentų nepadeda išvengti. „Mokslininkai, dirbantys mitybos srityje tirdami vėžio prevenciją, ragina tiesiog laikytis sveikatai palankios mitybos principų. Taigi, svarbu vengti perdirbtų gaminių, valgyti įvairų, šviežiai pagamintą maistą, gerti pakankamai vandens, o taip pat kasdien nepamiršti daržovių, tiek žalių, tiek termiškai apdorotų“, – primena gydytoja dietologė.
Kokybiškos paprikos – ryškios, stangrios ir tvirtos
Įvairių formų, dydžių ir spalvų paprikos, supjaustytos juostelėmis, gali būti puikus priešpiečių ar pavakarių užkandis, jų į mokyklinę pietų dėžutę galima įdėti ir vaikams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog neapsiriksite ir išsirinksite puikios kokybės paprikų, jeigu jos bus tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus.
„Paprikų odelė neturėtų būti suglebusi, susiraukšlėjusi ar suvytusi, paviršius turtėtų būti be minkštų dėmių ar įpjovimų, o stiebo dalis – be pelėsio žymių. Jas namuose reikia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. Geriausia šias daržoves laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje, sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą. Pagal galimybes paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2–3 dienas“, – pataria O. Suchočeva.
Ji pastebi, kad pirkėjų mėgstamiausios – raudonos saldžiosios paprikos, nors dažnai į krepšelį keliauja ir oranžinės, geltonos ar žalios. „Daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – tuomet gaminama daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių“, – informuoja komercijos operacijų vadovė.
Romantiškai vakarienei pasigaminkite Viduržemio virtuvės įkvėptą patiekalą – kuskusu, feta ir džiovintais pomidorais įdarytas paprikas.
RECEPTAS
Patiekalui (2 asmenims) reikės:
Kelių pailgųjų raudonųjų saldžiųjų paprikų;
85 g kuskuso;
25 g paskrudintų kedro riešutų;
Saujos juodųjų alyvuogių, stambiai supjaustytų;
50 g sutrupinto fetos sūrio;
50 g supjaustytų džiovintų pomidorų;
2 šaukštų smulkintų bazilikų.
Kaip gaminti:
Skanaus!