PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 12 d. 16:07

Teismas nesutiko areštuoti 10 mln. eurų vertės buvusių Lazdynų baseino rangovių turto

Vilnius

Lazdynų baseinas. BNS nuotr.

Goda VileikytėŠaltinis: BNS


313745

Vilniaus valdžiai nepavyko laikinai areštuoti daugiau nei 10 mln. eurų vertės buvusių Vilniaus Lazdynų baseino statybos rangovių turto. Sutartis su įmonių konsorciumu nutraukta dar 2016 metais, o teismui  galutinai pripažinus, kad savivaldybė tai padarė teisėtai, dabar ji nori prisiteisti patirtus milijoninius nuostolius ir žalos atlyginimą.

Vilniaus apygardos teismas rugpjūčio 8 dieną netenkino savivaldybės administracijos prašymo taikyti laikinąsias apsaugos priemones ginče su „MG grupės“ statybų bendrove „Mitnija“, koncerno „Icor“ valdoma pramonės ir energetikos projektų įmone „Axis Power“, bendrovėmis „Montuotojas“ bei „HSC Baltic“.

„Ieškovės (Vilniaus savivaldybės administracijos – BNS) prašomos taikyti laikinosios apsaugos priemonės neatitinka ekonomiškumo bei teisingumo principų“, – BNS pranešė teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Savivaldybė teismo prašo solidariai iš įmonių priteisti 10,047 mln. eurų nuostolių ir 6 proc. metų palūkanų, taip pat prašė areštuoti tokios vertės jų nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą, o jo neužtekus – ir pinigines lėšas, leidžiant atlikti atsiskaitymus tik su savivaldybe, taip pat mokėti mokesčius valstybei.

Pasak L. Nemeikaitės, savivaldybės ieškinys gautas 2023 metų sausio 4 dieną.

Tuometinis Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas 2023 metų sausį pranešė, kad savivaldybė iš buvusių Lazdynų baseino rangovių ji siekia prisiteisti 8,6 mln. eurų nuostolių ir žalos atlyginimo. Komentarų, kodėl ši suma išaugo, BNS kol kas nepavyko gauti nei iš teismo, nei iš savivaldybės.

Nutartis per septynias dienas gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Savivaldybė BNS pranešė teismo nutartį planuojanti skųsti.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) 2021 metų lapkritį paskelbė, kad Vilniaus valdžia teisėtai nutraukė Lazdynų baseino statybų sutartį su likviduojama bendrove „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) ir jos partnerėmis.

Vilniaus vadžia 2020-ųjų pradžioje nutraukė 2016 metų gruodį pasirašytą 21,8 mln. eurų sutartį rangovėms atsisakius tęsti darbus.

Pagal sutartį „Active Construction Management“ buvo pagrindinė grupės partnerė – jos įnašas turėjo siekti 65 proc., „HSC Baltic“ – 15 proc., „Axis Power“ – 10 proc., „Mitnijos“ ir „Montuotojo“ – po 5 proc.

Anot savivaldybės, pagal pradinę baseino rangos sutartį kompleksas turėjo būti pastatytas už fiksuotą 25,9 mln. eurų sumą, už darbus buvusiems rangovams buvo išmokėta 14,5 mln. eurų.

Lazdynų baseino statybos oficialiai užbaigtos 2023 metų sausį. Baseiną baigė statyti Panevėžio statybos trestas.