PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 25 d. 14:24

TBT išdavė V. Gerasimovo ir S. Šoigu arešto orderius

Pasaulis

Rusijos vėliava. Pixabay.com nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


306376

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) antradienį pranešė, kad išdavė Rusijos generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo ir buvusio gynybos ministro Sergejaus Šoigu arešto orderius.

Tai naujausi veiksmai, kurių ėmėsi teismas dėl trečius metus besitęsiančio Rusijos plataus masto karo prieš Ukrainą.

Orderiai buvo išduoti dėl įtariamų karo nusikaltimų: atakų nukreipimo į civilinius objektus ir pernelyg didelės šalutinės žalos civiliams gyventojams padarymo, taip pat dėl nusikaltimo žmoniškumui – „nežmoniškų veiksmų“ Ukrainoje, sakoma TBT pareiškime.

Teismas nurodė, kad orderiai buvo išduoti pirmadienį, teisėjams nusprendus, kad yra pagrįstų priežasčių manyti, jog šie vyrai yra atsakingi už „Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuo 2022 metų spalio 10 dienos iki bent 2023 metų kovo 9 dienos vykdytus raketų smūgius prieš Ukrainos elektros infrastruktūrą“.

„Per šį laikotarpį Rusijos ginkluotosios pajėgos daugelyje Ukrainos vietų įvykdė daugybę smūgių prieš daugybę elektros jėgainių ir pastočių“, – pridūrė teismas.

Teismas teigė, kad Rusijos smūgiai buvo „nukreipti prieš civilinius objektus“, o net ir tais atvejais, kai taikiniai galėjo būti laikomi kariniais, žala civiliams „būtų aiškiai per didelė, palyginti su numatomu kariniu pranašumu“.

„Asmeninė atsakomybė“

Maskva pareiškė, kad arešto orderiai jos pareigūnams nereikšmingi.

„Tarptautinio baudžiamojo teismo ikiteisminio tyrimo kolegijos sprendimas dėl Saugumo tarybos sekretoriaus Sergejaus Šoigu yra nereikšmingas“, – pareiškė Rusijos saugumo tarybos spaudos tarnyba. Jos pranešimą cituoja valstybinė naujienų agentūra TASS.

Tuo metu Ukraina pasveikino naujausią TBT sprendimą.

„Šoigu ir Gerasimovui tenka asmeninė atsakomybė. Tai svarbus sprendimas. Kiekvienas atsakys už blogį“, – socialiniuose tinkluose parašė prezidentūros administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Praėjusiais metais teismas taip pat išdavė orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir jo vaiko teisių komisarei, kaltindamas juos esant atsakingus už vaikų grobimą iš Ukrainos.

Šių metų kovą TBT išdavė orderius dviem aukšto rango Rusijos pareigūnams – Sergejui Kobylašui ir Viktorui Sokolovui – dėl smūgių infrastruktūrai Ukrainoje.

Hagoje įsikūręs TBT neturi savo policijos pajėgų arešto orderiams vykdyti. Jis kliaujasi savo 124 narių teisingumo sistemomis.

Rusija nėra TBT narė.

Teoriškai asmuo, kuriam išduotas arešto orderis, negali vykti į TBT valstybę narę, nes ten gali būti suimtas.

Pats V. Putinas jau po arešto orderio paskelbimo yra keliavęs į užsienį. Tačiau jis, be kita ko, aplankė Kirgiziją, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus, kurie nėra TBT narės.

Visgi jis praleido BRICS susitikimą Pietų Afrikoje, kuri, kaip tikėtasi, orderį būtų įvykdžiusi.

Pokyčiai Maskvoje

Maskva pernai pasipiktino orderiu V. Putinui, pavadino jį niekiniu ir išdavė savo orderį TBT pirmininkui.

Praėjusį mėnesį V. Putinas pakeitė 68-erių S. Šoigu gynybos ministro poste, kurį jis užėmė nuo 2012 metų. Tai buvo didelis sukrėtimas Rusijos karinėje vadovybėje, daugiau nei dvejus metus tęsiantis puolimui Ukrainoje.

Jis buvo paskirtas naujuoju Saugumo Tarybos sekretoriumi. Šiame poste S. Šoigu pakeitė savo ilgametį sąjungininką Nikolajų Patruševą.

Kremlius taip pat pareiškė, kad „nenumatyta jokių pokyčių“, kalbant apie Rusijos generalinio štabo viršininką V. Gerasimovą, šiame poste besidarbuojantį daugiau kaip dešimtmetį.

68 metų karjeros karininkas V. Gerasimovas tiesiogiai vadovauja Rusijos karinėms operacijoms Ukrainoje.

S. Šoigu ir V. Gerasimovą buvo užsipuolusi įtakingų karinių tinklaraščių autorių grupė, karštai palaikanti Maskvos karą, dėl, jų manymu, karinių nesėkmių.

2002 metais įsteigtas TBT, kurio paskirtis – tirti karo nusikaltimus visame pasaulyje, rugsėjį atidarė savo biurą Kyjive, taip prisidėdamas prie pastangų patraukti Rusijos pajėgas atsakomybėn už galimus karo nusikaltimus.

2023 metų kovą Hagoje buvo atidarytas tarptautinis biuras, kuriame Rusija bus tiriama dėl karo nusikaltimo – agresijos. Kyjivas tai pavadino istoriniu pirmuoju žingsniu siekiant įsteigti tribunolą Maskvos vadovybei.