PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 27 d. 17:06

Tarybos narei N. Jurčiukonienei – etikos sargų kirtis

Lazdijai

Tarybos narė Nijolė Jurčiukonienė, balsavusi komiteto posėdyje už su jos asmenine veikla susijusio projekto finansavimą, pažeidė įstatymą. (Lazdijų rajono savivaldybės nuotr.)

EtapliusŠaltinis: „Dzūkų žinios“


302533

Kai kurie Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai vis užlipa ant to paties grėblio – nevengia viešųjų ir privačių interesų konflikto ir nenusišalina nuo abejotino teisėtumo balsavimo.

Žinoma, sąžiningi kolegos tai pastebi ir tokiais atvejais kreipiasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) ir prašo įvertinti situaciją.

Prieš keletą dienų Lazdijus pasiekė žinia, kad tarybos narė Nijolė Jurčiukonienė, balsavusi komiteto posėdyje už su jos asmenine veikla susijusio projekto finansavimą, pažeidė įstatymą.

Kaip teigiama išplatintame dokumente, VTEK 2024 m. sausio 29 d. gavo pranešimą, kuriame buvo nurodyta, kad Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narė Nijolė Jurčiukonienė, būdama savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto (toliau – Komitetas) pirmininko pavaduotoja, dalyvavo Komiteto 2024 m. sausio 23 d. posėdyje svarstant savivaldybės tarybos sprendimo „Dėl dalyvavimo projekte „Ilgalaikės priežiūros dienos centrų įrengimas, mobilių komandų aprūpinimas įranga ir transporto priemonėmis“ projektą (toliau – Sprendimo projektas) ir už jį balsuojant nuo šių procedūrų nenusišalino.

Komisija nustatė, jog Sprendimo projektas buvo tiesiogiai susijęs su privačiu juridiniu asmeniu – UAB „Lazdijų sveikatos centras“ (toliau – Bendrovė), šiuo atveju – vieninteliu ir galutiniu finansinės naudos gavėju. N. Jurčiukonienės privačių interesų deklaracijoje nurodyta, kad ji yra Bendrovės darbuotoja ir akcininkė, t. y. finansinę naudą iš Bendrovės pajamų gaunantis asmuo. Pagal Sprendimo projekto pirminę sąmatą, finansinės naudos suma Bendrovei siekia iki 70 tūkst. Eur. Dėl to kilo abejonė, ar N. Jurčiukonienė, Komiteto 2024 m. sausio 23 d. posėdyje nenusišalindama nuo Sprendimo projekto svarstymo ir balsavimo už jį procedūrų, nepažeidė įstatymo reikalavimų, įpareigojančių vengti interesų konflikto, o tokiam konfliktui iškilus – nusišalinti.

Komisija, 2024 m. vasario 7 d. posėdyje susipažinusi su gautu pranešimu, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo 17 straipsnio 2 punkto, 25 straipsnio 1 dalies nuostatomis, nusprendė pradėti tyrimą dėl Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narės N. Jurčiukonienės elgesio savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto 2024 m. sausio 23 d. posėdyje svarstant savivaldybės sprendimo projektą „Dėl dalyvavimo projekte „Ilgalaikės priežiūros dienos centrų įrengimas, mobilių komandų aprūpinimas įranga ir transporto priemonėmis“ atitikties Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 2 punkto bei 11 straipsnio 1 ir 2 dalių nuostatoms.

Atlikusi tyrimą, VTEK n u s p r e n d ė:

1. Pripažinti, kad Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narė Nijolė Jurčiukonienė, būdama savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja, dalyvavusi šio komiteto 2024 m. sausio 23 d. posėdyje svarstant savivaldybės tarybos sprendimo projektą Nr. 34-266 „Dėl dalyvavimo projekte „Ilgalaikės priežiūros dienos centrų įrengimas, mobilių komandų aprūpinimas įranga ir transporto priemonėmis“, pagal kurį buvo numatoma kaip projekto partnerį pasitelkti UAB „Lazdijų sveikatos centras“, kurio akcininkė ir darbuotoja yra N. Jurčiukonienė, ir balsavusi už, tokiais savo veiksmais pažeidė Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 2 punkto bei 11 straipsnio 1 ir 2 dalių nuostatas.

2. Siūlyti Lazdijų rajono savivaldybės merui imtis prevencinių priemonių, kad būtų išvengta Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatų pažeidimų.