PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 7 d. 13:17

Tailando konstitucinis teismas uždraudė populiaraus politiko veiklą ir paleido jo partiją

Pasaulis

Pita Limjaroenratas. YouTube.com stop kadras

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


313090

Populiariausias Tailando politikas trečiadienį 10-čiai metų neteko teisės dalyvauti politikoje, o jo partija buvo paleista dėl bandymo reformuoti archajiškus karalystės įstatymus dėl karaliaus įžeidimo.

Konstitucinis teismas Bankoke „vienbalsiai“ nubalsavo už tai, kad partija „Judėkime pirmyn“ būtų išformuota, o jos vykdomajai valdybai, kuriai priklauso ir buvęs lyderis Pita Limjaroenratas, būtų uždrausta dalyvauti politikoje 10 metų, sakė teisėjas Punya Udchachonas.

Šis sprendimas reiškia, kad 43 metų Pita, kurio reformistinė partija pernai per visuotinius rinkimus netikėtai laimėjo pirmą vietą, artimiausią dešimtmetį negalės užimti jokių politinių postų.

Pitos populiarumas prieš rinkimus labai išaugo, nes jis užkariavo jaunų ir miestuose gyvenančių rinkėjų simpatijas savo pažadu reformuoti griežtą Tailando karaliaus įžeidimo įstatymą, kuriuo, pasak teisių gynimo organizacijų, piktnaudžiaujama siekiant užgniaužti prodemokratinius judėjimus.

Tačiau jo siekį tapti ministru pirmininku užblokavo konservatyvios jėgos senate.

Kovo mėnesį jo politinė karjera dar labiau susvyravo, kai Tailando rinkimų komisija kreipėsi į šalies aukščiausiąjį teismą su prašymu paleisti partiją.

Tai buvo padaryta po ankstesnio sprendimo, kuriame teigiama, kad partijos pažadas reformuoti karališkąjį įstatymą „dėl valdovo įžeidimo“ prilygsta bandymui nuversti konstitucinę monarchiją.

Tailande, kur karalius Maha Vajiralongkornas turi beveik dievišką statusą, dėl kurio jis yra aukščiau politikos, kaltinimai jo įžeidimu yra labai rimti.