Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Morkos / Pixabay
EtapliusŠaltinis: Etaplius
Pašalinkite morkų lapus
Jeigu morkas parsinešate su lapais, pirmas žingsnis – juos pašalinti. Jie ne tik atima drėgmę iš šakniavaisio, bet ir spartina vytimą ir traškumo praradimą.
Palikite maždaug 1–2 cm stiebo morkos viršuje. Niekada nelaikykite morkų su lapais ilgiau nei 1–2 dienas.
Laikykite šaldytuve
Morkos geriausiai išsilaiko šaltoje ir drėgnoje aplinkoje – tai reiškia, kad joms ideali vieta yra šaldytuvo daržovių stalčius.
Įdėkite morkas į sandarią plastikinę dėžutę, kurios viduje patieskite popierinį rankšluostį. Jis sugers drėgmės perteklių ir sumažins puvimo riziką.
Nuplautas ir nuluptas morkas sudėkite į stiklinį ar plastikinį indą su šaltu vandeniu ir palikite šaldytuve. Vandenį keiskite kas 3–4 dienas.
Užšaldytos morkos išsilaikys mėnesius
Jei turite didesnį kiekį morkų ir nespėsite jų suvartoti, užšaldymas – puikus sprendimas.
Kaip tai padaryti teisingai:
nulupkite ir supjaustykite morkas norimo dydžio gabalėliais.
2–3 minutes pavirkite verdančiame vandenyje.
Nusausinkite ir sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ar indelius.
Toks morkų paruošimo būdas sustabdo fermentų, kurie skatina morkų sugedimą net šaltyje, išsiskyrimą todėl jos ilgiau išlieka kokybiškos.
Ko vengti: klaidos, kurios trumpina morkų šviežumą
Nelaikykite morkų šalia obuolių ar kriaušių – etileno dujos greitina vytimą.
Nelaikykite morkų kambario temperatūroje ilgiau nei kelias dienas.
Venkite drėgnų plastikinių maišelių – tai skatina pelėsio atsiradimą.
Nepamirškite nuplauti morkų, nes žemės likučiai ilgainiui pradeda pūti ir paveikia kitas morkas.