PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Sausio 30 d. 15:07

Šventę „Palangos stinta“ praturtins Žuvies grilio čempionatas – užvirs kova dėl skaniausio kąsnelio

Palanga

Aldo Kazlausko nuotr.

EtapliusŠaltinis: Palangos miesto savivaldybė


341917

Jau kitą savaitgalį, vasario 7–9 dienomis, Palangoje vyksiančios Stintų šventės metu, be kitų atrakcijų, susirungs ir geriausi grilio meistrai – vyks tradicinis Atviras Baltijos šalių Žuvies Grill/BBQ turnyras „Grill Palangos stinta“. Jo dalyviai – pripažinti virtuvės šefai – savo meistriškumu sieks įrodyti, kad žuvies kepimas gali būti ne tik smagus laiko praleidimas, bet ir tikra kūryba.

Daugybė atrakcijų

Tradicinis žvejiškas festivalis „Palangos stinta“ šviežios žuvies mėgėjus į kurortą sukviečia kiekvieną vasarį. Šventės metu visa Palanga pakvimpa stintomis – J. Basanavičiaus gatvėje tiesiog po atviru dangumi ji kepama, verdama, rūkoma, čia galima paskanauti ir marinuotos, vytintos bei kitaip paruoštos „šventės kaltininkės“, taip pat ir įsigyti šviežios stintos – ką tik išnarpliotos iš žvejų tinklų.

Pramogautojus kviečia ir įvairios atrakcijos – šeštadienio rytą ant jūros tilto vyksta Stintų meškeriojimo varžybos, žvejiško festivalio metu šurmuliuoja kermošius, įvairiose miesto erdvėje skamba smagi muzika, vyksta edukacijos, o visi norintieji kviečiami dalyvauti įvairiose žvejiškose sportinėse rungtyse.

Be kitų atrakcijų, Stintų šventės metu kurorte vyksta ir didelio profesionalumo reikalaujantis renginys – Atviras Baltijos šalių Žuvies Grill/BBQ turnyras „Grill Palangos stinta“, kurio metu dalyviai ne tik stengiasi pasiekti tobulą skonį, bet ir varžosi dėl čempiono titulo.

Meistriškumo išbandymas

Pasak vieno iš Stintų šventės organizatorių Nerijaus Stasiulio, šis čempionatas yra kur kas daugiau nei tik geriausių grilio meistrų kova dėl „vietos ant podiumo“. „Tai – tikras meistriškumo išbandymas, kai žuvies paruošimas ant kaitrios ugnies tampa ne tik technika, bet ir tikra kūryba. Nuo žuvies paruošimo iki galutinio patiekimo – čia kiekvienas žingsnis svarbus“, – sakė N. Stasiulis.

Todėl jėgas čempionate išmėginti ketinantys dalyviai – virtuvės šefai – būsimajam renginiui pradeda rengtis gerokai iš anksto. Dalyviai stengiasi išsiskirti ne tik savo žuvies paruošimo metodais, bet ir unikaliomis technikomis. Kai kurie pasitelkia unikalius receptus, kiti pasirenka netikėtus prieskonius, kurie vertinimo komisiją nustebina ir užburia naujais skoniais.

Bet nuostabus ore sklandantis grilinamos žuvies aromatas ir išskirtinis patiekalų skonis – dar ne viskas – kiekvienas, apsilankęs Stintų šventėje, pripažįsta, jog Atviras Baltijos šalių Žuvies Grill/BBQ turnyras „Grill Palangos stinta“ žavi ir savo atmosfera. Pasak organizatorių, tarp grilio įrangos, šypsenų ir įtemptų varžybų, stebint žuvies kepimą ant kaitrios ugnies, atsiranda nuostabus bendruomenės jausmas, ši atmosfera yra užkrečiama. „Dalyvaujant šiame turnyre „pasikuria“ išskirtinė nuotaika – pasijunti esantis tarp 50-70 bendraminčių. Tokia galimybė pasitaiko retai, todėl nuteikia labai pozityviai. Nemažą dalį šių bendraminčių sutinku tik žiemą ir tik Stintų šventėje“, – sakė vienas iš šio čempionato organizatorių, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys bei vienintelio Baltijos šalyse restorano – autobuso „Cloud Kitchen“ idėjos sumanytojas Tadas Paplauskas.

Daugiau dalyvių ir įdomesnė kova

Virtuvės profesionalas džiaugėsi, kad šiais metais čempionate laukiama dvigubai daugiau dalyvių nei pernai – apie 12–14 komandų. Dalyvių geografija yra išties plati – savo meistriškumą demonstruos šefai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Telšių ir kitų Lietuvos miestų, taip pat laukiama tiek dalyvių, tiek teisėjų iš Latvijos.

Jėgas išbandyti panoro itin daug jaunimo – didelė dalis komandų čempionate dalyvaus pirmą kartą, o tai, renginio organizatoriaus ir šefo nuomone, įneš naujų atspalvių. „Anksčiau daugelis jaunų grilinimo meistrų nedrįsdavo dalyvauti, nes baiminosi, jog čempionate dalyvauja tik itin aukšto lygio šefai. Bet šio čempionato tikslas – ne tik profesionalumas, bet kartu ir galimybė paversti žuvies grilinimą į pramogą ir smagų laiko praleidimą, su bendraminčiais pasidalinti patirtimi ir papildyti Stintų šventę“, – kalbėjo T. Paplauskas.

Tad šeštadienį, vasario 8 d., Jūratės ir Kastyčio skvere išsirikiuos komandos, kurių kiekvieną sudarys po 3 narius. Visoms komandoms bus išdalinti vienodi produktų krepšeliai ir grilio meistrai varžysis atskirose kategorijose: geriausios žuvienės, geriausios stintos, geriausios skumbrės ir geriausio burgerio iš žuvies – žuvainio. Trys pirmosios rungtys bus konkursinės, o geriausio žuvainio – laisvoji. Dalyvius vertins kompetentinga komisija, nugalėtojai bus skelbiami bendroje ir keturiose atskirose kategorijose.

Paruošti numatytus patiekalus komandos turės per ribotą laiką – čempionatas truks nuo 10 val. iki 16 val., kiekvienam patiekalui pagaminti bus skiriama viena valanda. Tai, kad šefai bus apriboti laiko, pasak T. Paplausko, suteiks ne tik adrenalino čempionato dalyviams, bet ir azarto žiūrovams. „Iš šono bus labai įdomu stebėti, kaip dirba profesionalai – kas valandą jie turės pateikti po patiekalą, tad darbuotis teks intensyviai ir greitai, su maksimalia kokybe“, – sakė T. Paplauskas. Be to, žiūrovai galės dalyvius pakalbinti, užduoti klausimų, paprašyti pasidalinti patirtimi.

Ruošiasi iš anksto

Rengtis šventės „Palangos stinta“ metu vykstančiam žuvies grilio čempionatui pradedama gerokai iš anksto. „Jei rimtai žiūri ir važiuoji su tikslu laimėti, reikia tinkamai pasiruošti. Tikrai nepavyks nugalėti, jei tik čempionato rytą užsuksi į prekybos centrą reikiamų prieskonių. Aš, pavyzdžiui, tris ar net keturis kartus darau generalinę repeticiją“, – prisipažino virtuvės profesionalas.

O veikti ruošiantis šiam iššūkiui išties yra ką – nors pagrindinę žaliavą – žuvį – visi dalyviai gauna vienodą, kitus ingredientus – įvairius priedus, pavyzdžiui, daržoves, prieskonines žoleles, įvairius aliejus ir kita – dalyviai atsiveža patys. „Kiek sudedamųjų dalių paprastai atsivežama? Kiek kas įsivaizduoja ir mano esant reikalinga. Paprastai jų būna nemažai – nuo 80 iki 100. Šį krepšelį sudaro ne tik patiekalų ingredientai, bet ir įvairios priemonės – puodas, keptuvė, rūkymo puodas ir kita. Juk šio čempionato esminis tikslas – patiekalus pagaminti gatvės sąlygomis, ant ugnies“, – kalbėjo T. Paplauskas.

Gera nuotaika – garantuota

Tad skanus maistas, įdomios atrakcijos, linksmos pramogos ir išskirtinė nuotaika vasario 7–9 dienomis Palangoje vyksiančioje Stintų šventėje – garantuoti. „Šis žvejiškas festivalis dovanoja puikią progą praleisti laiką su šeima ir draugais Palangoje, pasinerti į žiemiškas linksmybes, pasimėgauti gardžia stinta ir patirti nepamirštamą žvejišką atmosferą“, – sakė šventės „Palangos stinta“ organizatorius Nerijus Stasiulis.

#PALANGA#STINTOS#ŠVENTĖ#STINTA#ŽUVIS
#GRILIS#GRILINIMAS#ČEMPIONATAS