PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2018 m. Gruodžio 21 d. 11:20

Sveiko maisto idėjomis alytiškiai dalijosi grybų sostinėje

Alytus

Alytaus GidasŠaltinis: Etaplius.lt


65590

Maistas gali būti ne tik sveikas, bet ir skanus – tuo įsitikino sveiko maisto gaminimo seminaro dalyviai vadinamojoje grybų sostinėje Varėnoje.


Foto galerija:

39621111-20.jpg
96130580-151.jpg
396600621-132.jpg
458402028-171.jpg
731424827-27.jpg
885148246-241.jpg
955731624-221.jpg
974777288-29.jpg
990473539-55.jpg
1106981163-92.jpg
1178154882-28.jpg
1202687246-310.jpg
1213291406-162.jpg
1526158838-102.jpg

Varėnos technologijų ir verslo mokykloje keletą mėnesių vykę sveiko maisto gaminimo seminarai buvo skirti būsimiems ir esamiems virėjams, technologijų mokytojams, bei visiems, besidomintiems sveika mityba.

„Mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo ir mūsų sveikatos dalis. Priklausomai nuo to, kaip mes maitinamės, galime sustiprinti savo sveikatą, išvengti daugelio ligų, tačiau nesveika mityba gali sukelti ir daug nepageidaujamų rūpesčių,“- tikino sveikos gyvensenos entuziastai ir praktikai, sveiko maisto gaminimo seminarų lektoriai Jūratė Marčiulaitienė ir Eimantas Stoškus.

Lietuvos sveikuolių sąjungos projektų ir Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė J. Marčiulaitienė tikino, kad sveikas maistas suteikia ilgalaikės sveikatos, žvalumo, gyvybingumo, jėgų ir ilgaamžiškumo, o savo savybėmis ar pagaminimo būdu padeda palaikyti organizmo sveikatą.

Kad sveikas maistas tenkina visus organizmui reikalingų baltymų, angliavandenių, riebalų ir veikliųjų medžiagų poreikius, valo jį, apsaugo nuo kenksmingų vidaus ir išorės veiksnių ir jam nekenkia, yra šviežias, suderintas, skanus, spalvingas, malonaus aromato bei lengvai susivirškina, seminaro dalyviai turėjo progos įsitikinti gamindami ir degustuodami įvairius patiekalus.

Teorinės dalies metu lektoriai išsamiai išdėstė mitybos formas ir jų ypatybes, maisto sudėtines dalis ir jų reikšmę mūsų sveikatai, kalbėjo apie supermaistą, sėklas ir jų daiginimą. Ekoasociacijos bendruomenės atstovas E. Stoškus išsamiai pristatė prieskonius, jų svarbą maisto patiekaluose, bei mitybą pagal ajurvedinę konstituciją.

Paskutiniojo seminaro metu lektorių komandą papildė jaunosios kartos atstovė – Alytaus vedų kultūros centro koordinatorė, maisto gamybos profesijos specialistė Eglė Dumbliauskaitė, išsamiai pristačiusi maisto ruošimo ir valgymo kultūrą.

Seminaro dalyviai aktyviai dalyvavo diskusijose aptariant sveikos mitybos principus. Visų mokymų praktinės dalies metu buvo pagamina per 20 patiekalų. Pasak seminaro dalyvių, daugelis patiekalų sužavėjo gamybos paprastumu ir netikėtais rezultatais.

Didžiausio įvertinimo sulaukė seitano kepsneliai su avinžirnių ir moliūgų užtepėle, žalieji kokteiliai, pilnagrūdžiai krekeriai, sezamų sėklų pasta, sveikuoliški gardukai, ciberžolių limonadas ir nekeptas obuolių pyragas.

Mokymų metu varėniškiai su dideliu entuziazmu kūrė sveikatai palankius patiekalus, vieni su kitais dalijosi savo patirtimi maisto gamyboje bei naujais atradimais.