Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.lt
Šaltuoju metų laiku, kai anksti temsta, darganota, nėra nieko geriau, kaip praskaidrinti nuotaiką puodeliu tikros geros arbatos, kurią naudinga vartoti ne tik susirgus, bet ir profilaktiškai, nuraminti sielai, atgaivinti kūnui, mintims.
Todėl vieną spalio – sveikatos stiprinimo mėnesio – pavakarę Smėlynės biblioteka kvietė panevėžiečius pasitelkti visus penkis pojūčius ir pasinerti į skonio ir kvapo pasaulį.
Savo patirtimi dalinosi VšĮ „Skonio ir kvapo akademijos“ lektorius, arbatos žinovas Andrius Žilinskas, kuriam arbata – darbas, hobis ir gyvenimas. Lektorius, jau 16 metų dirbantis arbatos srityje, yra aplankęs visas žymias arbatos auginimo šalis – Indiją, Kiniją, Šri Lanką, Nepalą...
Vakaro metu A. Žilinskas tarsi gidas lydėjo susirinkusius interaktyvioje kelionėje tyrinėjant kiniškos arbatos kultūrą. Svečias pasakojo, jog kinų arbatos ceremonija skiriasi nuo griežtesnės japonų ceremonijos, tačiau abi jas vienija idėja – bent trumpam palikti rūpesčius, pasimėgauti ir pajusti visapusę harmoniją. „Tai tam tikra meno forma, naudojant arbatos lapus, specialius indus, taisykles. Beje, prieš jus – autentiškas arbatos ceremonijos inventorius iš Kinijos – puošnūs arbatos staliukai su raižiniais, specialūs įrankiai, mažos molinės skulptūrėlės, turinčios simbolinę prasmę. Na ir žinoma, specialūs miniatiūriniai puodeliai – pialos, kad geriau pasimėgautume arbatos skoniu, savybėmis, spalva bei pačia ceremonijos autentika“, – pasakojo lektorius.
Susirinkusieji ragavo net keturias subtilias brandintas aukštos kokybės Pu-erh arbatas, prie kurių skonio reikia priprasti, tačiau garsėjančias gydomosiomis savybėmis. Svečias atskleidė, jog ši arbata tai – stiprus antioksidantas, kovojantis su organizme besikaupiančiais laisvaisiais radikalais, toksinėmis medžiagomis, žalingomis žmogaus sveikatai. Ji pasižymi medžiagų apykaitą skatinančiomis savybėmis, padeda esant skrandžio rūgštingumui, gelbsti esant miego sutrikimams. Pu-erh arbata yra ir efektyvi priemonė, norint palaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje ar jį sumažinti. Šią arbatą galima gerti neribotą kiekį kartų, taip pat ir vakare, nes ji netonizuoja.
Degustavimą pradėjome nuo 2013 m. pagamintos Pu-erh arbatos su žemės ar durpių poskoniu. Toliau sekė turtingesnio skonio saulėje džiovinta Pu-erh arbata. Trečia – 2006 m. gamybos, turinti žaliosios arbatos poskonį Pu-erh arbata. Ir pabaigai A. Žilinskas pasiūlė net 14 metų brandintą, kelis šimtus dolerių kainuojančią arbatą.
Arbatžolės buvo užplikomos daug kartų, kad pamažu, atsiskleidžiant, dovanotų kuo įvairiausius savo aromatus, skonius ir savybes.
Žingeidi publika ne tik ragavo, bet ir nepraleido progos užduoti kompetentingam svečiui klausimus: ko daugiau lietuviai išgeria, arbatos ar kavos? Kaip vyksta arbatžolių skynimas, džiovinimas? Kaip tinkamai laikyti arbatžoles? Kaip atskirti ar arbata yra geros kokybės? Kuo skiriasi ir kokiomis savybėmis pasižymi raudonoji, žalioji, baltoji arbatos ir kt.
Šis renginys – viena bibliotekos projekto „Sveikata – išmintingųjų honoraras“, finansuoto Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis, veiklų.