PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 16 d. 15:14

Švedija teigia, kad yra pasirengusi vadovauti NATO pajėgoms Suomijoje

Pasaulis

Švedijos vėliava. Pixabay.com nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


318800

Švedija yra pasirengusi vadovauti būsimoms NATO sausumos pajėgoms kaimyninėje Suomijoje, turinčioje bendrą sieną su Rusija, pirmadienį pranešė dvi naujausios karinio aljanso narės.

NATO liepos mėnesį pareiškė, kad Suomijoje, turinčioje 1 340 km ilgio bendrą sieną su Rusija, turėtų būti kuriamos vadinamosios priešakinės sausumos pajėgos (angl. Forward Land Forces, FLF).

„Tokiam kariniam buvimui NATO šalyje reikia bazinės valstybės, kuri vaidintų svarbų vaidmenį įgyvendinant koncepciją“, – spaudos konferencijoje sakė Suomijos gynybos ministras Antti Hakkanenas.

Šalys teigė, kad Suomija paprašė Švedijos vadovauti tokioms pajėgoms.

„Švedijos vyriausybė turi ambicijų imtis priešakinių sausumos pajėgų Suomijoje bazinės šalies vaidmens“, – žurnalistams sakė A. Hakkaneno kolega iš Švedijos Palas Jonsonas.

P. Jonsonas pabrėžė, kad šis procesas kol kas yra „ankstyvojoje stadijoje“, o detalės bus derinamos NATO viduje. Taip pat bus toliau konsultuojamasi su Švedijos parlamentu, sakė jis.

A. Hakkanenas sakė, kad detalės apie konkrečias pajėgas paaiškės planuojant kartu su kitomis NATO narėmis, ir pridūrė, kad dar nėra sprendimų dėl karių skaičiaus ir tikslios jų dislokacijos vietos.

NATO teigimu, šiuo metu Rytų Europoje yra aštuonerios tokios priešakinės pajėgos, arba „daugianacionalinės kovinės grupės“, t. y. Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje.