PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 21 d. 11:51

Susitikime su JAV oro pajėgų sekretoriumi L. Kasčiūnas paprašė paramos rotacinės oro gynybos modeliui

Lietuva

Laurynas Kasčiūnas susitiko su JAV oro pajėgų sekretoriumi Frank Kendal. ELTA / Dainius Labutis

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA.LT


314829

Trečiadienį su JAV oro pajėgų sekretoriumi Frank Kendall susitikęs krašto apsaugos  ministras Laurynas Kasčiūnas teigia paprašęs paramos rotaciniam NATO oro gynybos modeliui.

„Paprašėme paramos rotaciniam NATO oro gynybos modeliui. Turėjome Nyderlandų pratybas ir norime, kad tai būtų nuolatinis rotacinis modelis. Po Vašingtono viršūnių susitikimo turime didesnį įsipareigojimą, kad ir NATO struktūros užsiims šiuo reikalu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo L. Kasčiūnas.

„O jeigu mūsų dangų skros F-35 (naikintuvai – ELTA) ir turės savo vietą Šiauliuose, tai be jokios abejonės bus dar didesnė atgrasymo žinia“, – akcentavo ministras.

Dar kovo pabaigoje pranešus apie planus plėsti Šiauliuose esančią aviacijos bazę kadenciją baigęs kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys užsiminė, kad iki 2025 metų pabaigos joje galėtų įsikurti JAV naikintuvai F-35. Šie naikintuvai gali slapta rinkti žvalgybinę informaciją, smogti gilyn į priešo teritoriją ir dalyvauti oro dvikovose.

Tuo metu Vilniuje viešintis F. Kendall išreiškė susižavėjimą Lietuvos atsidavimu stiprinti regiono gynybą ir tikino, kad yra didelė tikimybė ateityje tęsti rotacinį oro gynybos modelį.

„Rotacinė oro gynyba yra labai solidus būdas nusiųsti tinkamą žinutę Rusijai. Labai tikėtina, kad ateityje tokio tipo pratybos bus tęsiamos ir akcentuojamos“, – dėstė jis.

JAV yra priėmusi sprendimą dėl nepertraukiamo amerikiečių rotacinių pajėgų dislokavimo Baltijos regione. Amerikiečių sunkieji batalionai Lietuvoje rotuojami nuo 2019 metų.

Savo ruožtu Lietuva yra įsipareigojusi dėti visas pastangas, kad atvykstantiems JAV kariams būtų suteikta reikalinga priimančiosios šalies parama ir sukurta tinkama infrastruktūra.