PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 10 d. 14:01

Susitarta dėl veiksmų šilumos kainų augimui pažaboti Radviliškio rajone

Radviliškis

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


317747

Rugsėjo 9 dieną Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis susitiko su UAB „Radviliškio šiluma“ direktoriumi Raimondu Grigalaičiu ir inžinieriumi Sauliumi Luščiku aptarti artėjančio šildymo sezono iššūkius. Vienas svarbiausių klausimų – gresiantis šilumos kainų augimas, nes šalies valdžia gyventojams nebepratęsė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kompensacijos šildymui. Pasak mero, pagrindinis prioritetas – išlaikyti šilumos kainas kuo mažesnes gyventojams, nepaisant pasikeitusių sąlygų.

Seimas nebepratęsė PVM kompensacijos

Pastaraisiais metais 9 procentų pridėtinės vertės mokestis (PVM) gyventojams buvo kompensuojamas iš valstybės biudžeto, tačiau šių metų balandį ši kompensacija baigė galioti, o Seimas jos nebepratęsė. Dėl to prognozuojama, kad šildymo kainos gyventojams gali išaugti beveik dešimtadaliu. Visgi, Radviliškio rajono meras ir „Radviliškio šilumos“ atstovai išreiškė viltį, kad pavyks suvaldyti kainų augimą.

„Šiuo metu mums itin svarbu, kad gyventojai nepatirtų didelės finansinės naštos artėjančio šildymo sezono metu. Privalome ieškoti efektyvių būdų, kaip sumažinti šilumos gamybos kaštus ir bent iš dalies kompensuoti papildomą PVM naštą“, – sakė meras K. Račkauskis.

Pavyko nupirkti pigesnio kuro

Susitikimo metu UAB „Radviliškio šiluma“ direktorius R. Grigalaitis merą informavo, kad įmonė jau ėmėsi priemonių – pavyko nupirkti pigesnio kuro, o tai leis iš dalies kontroliuoti šilumos kainų augimą.

Anot įmonės vadovo, planuojama, kad šių metų lapkričio mėnesį šilumos energijos kaina bus šiek tiek mažesnė nei pernai. Praėjusių metų lapkričio mėnesį kilovatvalandė šilumos kainavo 6,82 cento be PVM (7,43 ct su PVM), o šiemet prognozuojama, kad šis skaičius sumažės iki 6,73 cento be PVM (7,34 ct su PVM).

„Manome, kad mums pavyks išvengti didesnio šilumos kainų šuolio, ir tikimės, kad gyventojai tai pajus savo sąskaitose“, – teigė direktorius R. Grigalaitis.

Siekia apsaugoti gyventojus nuo staigaus kainų augimo

Meras Kazimieras Račkauskis pridūrė, kad efektyvus resursų valdymas yra ypač svarbus, siekiant apsaugoti gyventojus nuo kainų augimo.

„Kiekvienas euras sąskaitose yra svarbus, todėl mūsų tikslas yra užtikrinti, kad gyventojai nejaustų staigaus kainų augimo, net kai valstybės paramos nebėra“, – pabrėžė meras K. Račkauskis.

Tuo pačiu per susitikimą aptarti ir šiuo metu įmonės „Radviliškio šiluma“ įgyvendinami projektai bei ateities planai, kurie padėtų efektyvinti įmonės veiklą.