PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 12 d. 11:03

Susigraudinęs J. Smoriginas – apie išskirtinę Lietuvos vietą, priminusią mamą ir vaikystę: „Man čia labai gera“

Lietuva

Jurijus Smoriginas. TV3 nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


309150

Kulinarinių kelionių ir atradimų laida „Maisto kelias“ įgauna pagreitį! O šį šeštadienį TV3 žiūrovai kartu su laidos vedėjais bus pakviesti apsilankyti piliakalniais nusėtame ir ežerais išpuoštame Prienų krašte. Ypač ypatinga ši kelionė taps Jurijui Smoriginui – iškilę prisiminimai vyrą net sugraudins.

„Laida keliauti ir išbandyti naujus potyrius bei mėgautis atradimų džiaugsmu ragina visų kartų atstovus. Kolega Jurijus skatina vyresniuosius žiūrovus džiaugtis gyvenimu ir nesižvalgyti į skaičius pase. Jauniausias komandos narys Laurynas į keliones įneša daug energijos ir jaunatviško polėkio. O štai aš stengiuosi sujungti skirtingas kartas ir sukurti bendrą patirtį“, – pasakoja vienas iš laidos vedėjų D. Petkevičius.

O šįkart kiekvienoje laidoje dar nematytą Lietuvą atskleidžiantys vyručiai patrauks į nepelnytai neatrastus Prienus.

Prienai yra vienintelis toks Lietuvos miestas apibus Nemuno, kur kelias suvalkiečiui pas dzūką – tik per tiltą. Piliakalniais nusėtas, upių vingiais išvagotas, ežerais papuoštas – būtent toks yra šis kraštas. Čia sukaupta daug istorinės atminties: nuo etnografinį paveldą menančio Skriaudžių muziejaus ar išlikusio neoficialaus vienuolyno, iki didingos Pacų giminės paveldo – Jiezne esančių rūmų bei kitų objektų.

Šiame mieste taip pat galima patirti ir daug pramogų: pasivažinėti dviračiais puikiais takais, paplaukioti baidarėmis, pajodinėti žirgais, plaukioti baseinuose, šokti su parašiutu arba, užsukus į Pociūnų aerodromą, paskraidyti lėktuvėliu!

O ką Prienuose atras trys muškietininkai – Jurijus, Darius bei Laurynas?

Vos atvykus į Prienus, vyriausias laidos vedėjas J. Smoriginas užsimos kolegoms pats aprodyti geriausias šio miesto vietas, todėl taps trijulės vedliu. Na, o Prienuose herojų lauks ne tik skanūs patiekalai ir lankytinos istorinės vietos, bet ir romantiškas pasiplaukiojimas laivu po beribes Nemuno platumas.

„Prienai – tikrai stebuklingas miestas! Jų kultūros centre buvo ugdomas mano didysis talentas, todėl šiandien, kolegos, aš būsiu jūsų Prienų gidas! Paskui mane!“ – Dariui ir Laurynui rėš Jurijus.

Jurijus nuspręs kelionę po Prienus pradėti nuo Šilavoto bažnyčios ir joje esančio Šilavoto Davatkyno. Tiesa, šiuos vingiuotus kelelius jis prisimins iš savo vaikystės, mat po šį kraštą kažkada vaikščiojo ir jo paties mama.

„Kai buvau mažas, prisimenu girdėjęs savo šeimos legendą – mano mama kažkada vaikščiojo šiais keleliais. Tiksliai nežinau kur, bet tikiu, jog tikrai sužinosime“, – paslaptingai sakys J. Smoriginas.

Ir jis bus teisus... Muškietininkai atras Šilavoto Davatkyną, kuriame juos pasitiks žavi ir charizmatiška skudurininkė Rūta.

Kartu su ja muškietininkai aplankys žinomiausias miesto vietas, tokias kaip Dzūkijos ir Suvalkijos riba, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Kęstučio paminklas, Revuonos parkas ir net stebuklingas šaltinėlis. Kodėl šis šaltinis vadinamas stebuklingu? Legenda sako, kad šis vanduo turi gydomųjų savybių, o juo apsišlakščius... iškart atjaunėji!

„Jei Jurijui po šito vandenėlio ataugs plaukai, Prienai taps didžiausias konkurentas visoms Lietuvos estetikos klinikoms“, – juoksis L. Suodaitis.

Tiesa, trijulė ne tik nuvyks į Prienus, bet aplankys ir šalia esantį Jiezno miestelį, kur sužinos daugybę įdomių istorijų apie anksčiau čia gyvenusius didinguosius Pacus.

Taip pat Prienuose vyrukai paplaukios laivu po Nemuną, kur juos pasitiks ne tik gyva muzika, bet ir daug skanaus maisto! Pasiplaukiojimo metu vedėjai bus vaišinami gardžiais patiekalais, kuriuos jiems paruoš maitinimo profesionalai „Flame&Plate“. Jurijus, Darius ir Laurynas ragaus užkandžių su krevetėmis ir ananasais, aštuonkoju ir avokadu, ant grilio keptą anties krūtinėlę ir daug kitų gardėsių.

Nustebinti Prienų krašto atradimais, laidos vedėjai negalės atsistebėti, kiek daug šis miestas turi parodyti, ir kiek daug čia galima nuveikti.

„Mane labai nustebino Prienų kraštas. Visada pro jį tik pravažiuodavau – niekada netikėjau, kad čia yra tiek unikalių dalykų. Prienai tikrai turi, ką parodyti“, – kalbės jauniausias laidos vedėjas L. Suodaitis.

Laurynui antrins ir kolega J. Smoriginas, kuris plaukdamas Nemunu nostalgiškai prisimins savo vaikystę.

„Man čia labai gera. Žinote, kodėl? Supratau, kad kai plaukiu Nemunu, visada tarsi sugrįžtu į vaikystę...“ – dalinsis iš Kauno kilęs Jurijus.

Tad ką Prienų krašte siūlo nuveikti laidos žiūrovai?

1. Šilavoto davatkynas, įsikūręs Trakelio šlaite, apie 0,7 km nuo Šilavoto, yra išskirtinis objektas, žinomas dėl savo neoficialaus vienuolyno statuso. Daugiau nei šimtmetį čia gyveno pamaldžios moterys – davatkėlės, kurios buvo labai svarbios kaimo bendruomenei. Viso to pradininkė buvo Marijona Dabrišiūtė, kuri visą gyvenimą norėjo tapti vienuole, tačiau neturėjo tam pakankamai pinigų. Pastebėję jos didelį tikėjimą, giminaičiai jai nupirko žemės lopinėlį netoli Šilavoto bažnyčios ir pastatė jai trobelę, kurioje ji galėtų melstis. Po kelerių metų prie jos prisijungė ir dar kelios moterys. Visos jos kartu rūpinosi kitų žmonių dvasiniu ugdymu, mokė rašto ir amatų, taip pat suteikdavo prieglobstį likimo nuskriaustiesiems. Šios moterys nekūrė šeimų, gyveno kukliai ir meldėsi už visus, ypatingą dėmesį skirdamos ligoniams. Taip atsirado vietinis Šilavoto Davatkynas, arba kitaip vadinamas vienuolynas, kuris visoje Lietuvoje toks yra vienintelis.

2. Jieznas. Pacai – lietuvių kilmės didikų giminė su Gozdavos herbu, kurios nariai Abiejų Tautų Respublikoje užimdavo svarbias pareigas. XVII amžiaus antrojoje pusėje giminė pasiekė didžiausią reikšmę ir tapo konkurencinga kitoms įtakingoms lietuvių didikų giminėms – Radviloms ir Sapiegoms. Pacai statė puošnius rūmus ir rėmė monumentalių šventovių statybą. Na, o vos įvažiavus į Jiezną, prie autobusų stoties kiekvieną turistą pasitinka skulptūra su LDK didikų Pacų šeimos simboliu – lelija. Netoli jos esančioje Nepriklausomybės aikštėje stovi Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčia, kurioje glūdi daugybė paslapčių. Bažnyčios viduje netgi yra įrengta kripta, kur amžinojo poilsio ir buvo atgulę patys Antanas ir Teresė Pacai bei jų keturi vaikai. Tiesa, Jiezne, priešais bažnyčią, jų garbei pastatytos ir batų skulptūros – po vieną vyriškų bei moteriškų batų porą, kurias matuojasi visi į Jiezną užsukantys keliautojai. „Ne kiekvieną dieną tokioje vietoje pabūsi“, – žavėsis D. Petkevičius.

3. Revuonos parkas savo pavadinimą gavo nuo Revuonos upelio, kuris šioje vietoje įteka į Nemuną. Vos įžengus į parką galima pamatyti projekto „Gamta – kultūrų versmė“ skulptūras iš medžio, o ant Nemuno kranto – Prienų dvaro malūną. Tiesa, visai netoliese anksčiau stovėjo ir dar vienas malūnas, tačiau prieš 300 metų buvo nugriautas, kaip ir anksčiau čia stovėjusi Prienų seniūno ir valdytojo Gotardo Butlerio pilis. Švedams įžengus į Prienus, viskas buvo sulyginta su žeme, todėl dabar čia yra išlikęs tik Revuonos parkas ir stebuklingas gydomasis vandens šaltinėlis, dėl kurio atvyksta visos Lietuvos ponios, norėdamos atjaunėti. Žinoma, šias magiškas šaltinio jėgas išbandys ir vyriausieji laidos vedėjai Darius bei Jurijus.

4. Greimų tiltas – svarbus architektūrinis objektas Prienuose, skiriantis miesto dzūkišką ir suvalkietišką dalis. Šis tiltas buvo pastatytas dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą, tačiau per karą buvo sugriautas. 1924 m. tiltas buvo stipriai apgadintas ledų, o 1937 m. pilnai sugriautas ledonešio. Tiltas buvo svarbi susisiekimo arterija, jungusi miesto dalis, o jo griuvimas atspindi sunkią, bet didingą Prienų istoriją, kuria dabar didžiuojasi kiekvienas miesto gyventojas.

5. Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Kęstučio paminklas Prienuose buvo pastatytas 1937 m. Jį savo lėšomis pastatė penkto pulko kareiviai, norėdami atiduoti pagarbą kunigaikščiui Kęstučiui, kurio vardą pulkas ir nešiojo. Deja, 1954 m. paminklas buvo nugriautas, o praėjus beveik 40 metų atstatytas kitoje vietoje – miesto centre, ant Nemuno kranto. Naujas paminklas yra apie 10 metrų aukščio, su bronzine skulptūra ant granitinio postamento.

6. Asmenukė prie Nemuno – skulptūra, vaizduojanti žavią merginą, rankose laikančią mobilųjį telefoną ir darančią asmenukę. Ši skulptūra buvo pastatyta apžvalgos aikštelėje prie Greimų tilto. Idėją pasiūlė Prienų rajono savivaldybės vicemerė Jūratė Zailskienė, o vizualizaciją sukūrė skulptorius Lukas Šiupšinskas. Šios skulptūros tikslas – sukurti patrauklų meninį ir turistinį objektą, kuris ne tik puošia apžvalgos aikštelę, bet ir kviečia turistus bei Prienų gyventojus įsiamžinti prie Nemuno kilpos. Žinoma, prie šios skulptūros įsiamžino ir laidos vedėjai.

7. Pasiplaukiojimas laivu „Algirdas“ po Nemuną. Kelionę po Prienus laidos herojai užbaigs tikrai įspūdingai! Kas gali būti geriau, nei pasiplaukiojimas po mūsų visų lietuvių pasididžiavimą – Nemuną? O dar ir vieninteliu keleiviniu laivu Birštone ir Prienuose, kuris reguliariai plaukioja nuo gegužės iki spalio mėnesių. Laivas talpina per 130 keleivių, o taip pat vykdo savaitgalinius kruizus aplink Birštoną bei siūlo dviejų valandų muzikinius kruizus su gyva muzika, klausantis saksafono ar pianino muzikos. Laivas turi keturis denius ir yra nuomojamas įvairioms šventėms, įmonių renginiams, seminarams, minėjimams ar konferencijoms.

8. „Flame&Plate“ – išvežamojo maitinimo paslaugas teikianti įmonė, dirbanti visoje Lietuvoje ir visais metų laikais, galinti aptarnauti iki 500 svečių. Jie atvyksta į šventės vietą su visa reikalinga įranga maisto gaminimui, o galutinė patiekalų gamyba vyksta jau vietoje. Jei vietoje gaminti nėra galimybių, Kauno rajone visas maistas gali būti pristatytas jau pagamintas. O taip pat už jus bus pasirūpinta ir aptarnaujančiu personalu bei visais reikalingais indais, įrankiais. Įmonė aptarnauja įvairias asmenines šventes, įmonių vakarėlius, mokymus ir konferencijas bet kokioje erdvėje – nuo sodybų iki aerodromų. Jurijus, Darius ir Laurynas turės progą paragauti nuostabių jų patiekalų: nuo užkandžių su krevetėmis ir ananasais ar aštuonkoju ir avokadu, iki grilintos anties krūtinėlės, vytinto moliūgo bei džiovintų vaisių su slyvų likeriu bei trumų risotto. „Čia yra žiauriai skanu. Antis iškepta fantastiškai! Tik geriausi komplimentai ir rekomendacijos“, – virtuvės šefą girs Jurijus.

Tiesa, prieš kelionę herojai tradiciškai pasimėgaus ir savo vasaros rezidencijos malonumais, kurių gausus SPA viešbutis „Auksinės kopos“. Būtent čia, šalimais esančiame paplūdimyje, ošiant jūros bangoms, Jurijus kolegoms nuspręs pravesti trumpą pilateso mankštelę. Kaip ją įvertins Laurynas ir Darius?

„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 9.00 val. tik per TV3!