PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 17 d. 20:44

Susargdinti gali tiek valgomi, tiek nuodingi grybai

Lietuva

Atlascompany nuotr.

VVKT informacijaŠaltinis: Etaplius.LT


314082

Vasarą visada padaugėja atvejų, kai žmonės apsinuodija nežinomais augalais, grybais ar uogomis.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) specialistai įspėja, kad didesnių ar mažesnių sveikatos problemų gali sukelti tiek valgomi, tiek nuodingi grybai. Suvalgius valgomų grybų, dažniausiai pasitaiko virškinimo sutrikimų. Kadangi grybai yra priskiriami sunkiai virškinamam maistui, žmonės, kurių virškinamasis traktas jautresnis, gali skųstis sunkumu skrandyje, juos gali varginti pykinimas, vėmimas ir viduriavimas. Tačiau per kelias valandas po grybų valgymo atsiradę simptomai neretai praeina savaime per 2–4 valandas.

Lietuvoje yra žinoma apie 400 rūšių grybų, iš jų nuodingų – 40. Nuodingiausios yra žalsvoji ir blyškioji musmirės. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomu.

Jei apsinuodijama nuodingais grybais, simptomai gali pasireikšti po 6–48 valandų. Tai gali būti pykinimas ir vėmimas, smarkus vandeningas viduriavimas, pilvo skausmai, mieguistumas, galvos svaigimas, koordinacijos sutrikimas, ašarojimas, gausus prakaitavimas, haliucinacijos, pakitęs pulsas, kvėpavimas, sąmonės praradimas, traukuliai.

Jei įtariate apsinuodijimą grybais, kuo skubiau kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Visais atvejais grybais apsinuodijęs žmogus turi būti kuo greičiau vežamas į ligoninę.

VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų skyriaus specialistų patarimai grybautojams:

* Rinkite ir valgykite tik gerai pažįstamus grybus, nes valgomi ir nuodingi grybai kartais būna labai panašūs.

* Grybauti patartina kuo toliau nuo kelių, plentų, geležinkelio esančiuose miškuose, nes grybai savyje kaupia sunkiuosius metalus.

* Galima apsinuodyti ir senais, ištižusiais, sukirmijusiais ar laiku neapdorotais valgomais grybais.

* Rinkdami grybus, juos gerai nuvalykite, ypač žemėtus kotus, nes žemėje gali būti botulizmą sukeliančių bakterijų. Tokius grybus uždarius hermetiškuose induose, susidaro anaerobinės sąlygos (kai nėra deguonies) ir gali pradėti daugintis botulizmo bakterijos, kurios išskiria labai nuodingą egzotoksiną. Jei išsipūtė konservuotų grybų stiklainio dangtelis ar atsirado įtartina spalva, tokių grybų nevalgykite.

* Pagamintą grybų patiekalą geriausia suvalgyti tą pačią dieną, o konservuotus suvartoti per pusmetį.

* Paruoštus grybus laikykite šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0–6 laipsnių temperatūroje.

Visais atvejais, kai yra įtariamas apsinuodijimas, geriausia nedelsiant skambinti į VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. 8 5 236 20 52). Tarnybos specialistai konsultuoja visą parą.