PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Vasario 21 d. 19:34

Sumuštinis su sūriu ir svogūnais tirps burnoje

Šiauliai

Freepik.com

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


345637

Daugeliui sunku įsivaizduoti maisto gaminimą be svogūnų – jie net ir paprasčiausiam patiekalui suteikia kvapnaus aromato ir pagerina skonį.

Svogūnai netgi patobulins tokį įprastą maistą, kaip sumuštinis su sūriu.

Svogūnai ne tik skanūs, bet ir sveiki. Šioje daržovėje gausu vitamino C ir K, taip pat B grupės vitaminų. Be to, joje yra cinko, kalio, magnio, fosforo, kalcio ir natrio. Tai antioksidantų, stiprinančių imuninę sistemą, maistinių skaidulų ir sieros junginių, turinčių baktericidinį poveikį, šaltinis.

Svogūnų visuomet verta turėti po ranka, nes jie tinka pačiuose įvairiausiuose patiekaluose ir naudojami beveik kiekvienos šalies virtuvėje. Dėl to daugelis žmonių svogūnų nusiperka didesniais kiekiais, ypač radę gerų kainos pasiūlymų. Tai labai patvari daržovė, tinkamai laikoma ji išsaugos savo savybes ištisas savaites. Tačiau reikia atsiminti kelias taisykles, kur ir kaip svogūnus namuose geriausiai padėti.

Svarbiausia įsidėmėti – šios daržovės yra jautrios drėgmei ir aukštai temperatūrai. Šiltoje ir drėgnoje patalpoje jie greitai pradės gesti. Geriausia svogūnus sudėti į lininius maišelius arba tinklelius ir laikyti sausoje, vėsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje. Taip pat gerai tiks pinti krepšiai arba medinės dėžės, kuriose užtikrinama tinkama ventiliacija. Svarbu jų ir nenulupti – jų lukštai yra natūrali apsaugos priemonė nuo aplinkos poveikio.

Kodėl svogūnus nuo seno kabindavo ant balkio? Tai ir iki šiol veiksminga gudrybė – sudėti į orui laidžius maišelius ir pakabinti aukščiau, svogūnai apsaugomi nuo drėgmės.

Jeigu neturite rūsio, tiks ir spintelė ar tamsus kambariukas, tik nelaikykite svogūnų plastikiniame maišelyje, saugokite nuo saulės šviesos ir padėkite toliau nuo šilumos šaltinių – pavyzdžiui, orkaitės.

Šaldytuvas gali prailginti įvairių daržovių trukmę, tačiau svogūnams tokia aplinka netinkama – šaldytuve temperatūra yra per žema, ten pernelyg drėgna.

Visgi yra išimtis. Jei liko nuluptų svogūnų, jų nereikia skubėti išmesti. Tokį svogūną galima dėti į šaldytuvą, kur jis turėtų išsilaikyti apie dvi savaites, o supjaustytas griežinėliais arba kubeliais – maždaug savaitę. Tačiau prieš tai jį vertėtų uždaryti sandariame maisto laikymo inde, kad intensyvus kvapas nepersiduotų kitiems šaldytuve esantiems produktams.

Be to, svogūnus galima užšaldyti. Supjaustyta ir sandariame inde laikoma daržovė šaldiklyje išsilaikys iki šešių mėnesių. Labai patogu, kad jie iškart bus tinkami naudoti – galėsite dėti į troškinį, sriubą ar apkepą.

Išbandykite dar skanesnį sumuštinį – su sūriu ir svogūnais

Jeigu norite iš pačių paprasčiausių ir nebrangių produktų paruošti kai ką naujo ir nustebinti ypatingu skoniu, siūlome prancūziškomis tradicijomis paskaninti elementarų sumuštinį.

Prancūzai yra kone didžiausi svogūnų gerbėjai pasaulyje, iš jų gaminantys ne tik sriubas, pikantiškus apkepus, užkandžius, bet ir jais gardinantys visą gausybę kitų kasdienių patiekalų. Toks sumuštinis su sūriu ir saldžiais, minkštais svogūnais bus tikras komforto maistas ir sušildys žvarbią žiemos dieną.

Reikės: 3 svogūnų, 3 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 1 šakelės šviežių čiobrelių, 450 ml jautienos sultinio, 4 šaukštelių Dižono garstyčių, 8 riekelių duonos, 4 riekelių gerai besilydančio sūrio.

Gaminame:

1. Didelėje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite 1 arbatinį šaukštelį alyvuogių aliejaus ant didelės ugnies. Sudėkite smulkintus svogūnus ir čiobrelius, supilkite sultinį ir virkite neuždengę, dažnai maišydami, kol skystis išgaruos, apie 15 minučių. Išimkite čiobrelius.

2. Ant 4 duonos riekelių užtepkite Dižono garstyčių. Ant kiekvienos uždėkite kelis šaukštus paruošto svogūnų pagardo ir riekelę sūrio. Uždenkite likusiomis duonos riekelėmis.

3. Išvalykite keptuvę popieriniais rankšluosčiais ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Apšlakstykite keptuvę 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir kepkite po 2 sumuštinius, maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Pakartokite su likusiu alyvuogių aliejumi ir sumuštiniais.

Skanaus!