PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Gegužės 20 d. 12:01

Sumuštiniai pusryčiams, pietums ir vakarienei

Marijampolė

Rita LižaitytėŠaltinis: Etaplius.lt


38364

Vaikų ir suaugusiųjų mylimas sumuštinis dažnai nėra laikomas sveiku maistu, tačiau mitybos specialistai teigia, kad sumuštinis – be reikalo nuvertinamas.


Foto galerija:

pietus-sumustinis-fazer-nuotr.jpg
pusryciai-sumustinis-fazer-nuotr.jpg

Svarbiausia – pasirinkti tinkamą duoną

Pagrindinė sumuštinio sudedamoji dalis – duona. Ji, būdama vienu iš grūdinių produktų, kartu su daržovėmis ir vaisiais sudaro maisto piramidės pagrindą. Grūdinių produktų rekomenduojama valgyti 5–6 kartus per dieną, tad sumuštinis gali tapti vienu lengviausių būdų į racioną įtraukti grūdines kultūras. Tačiau svarbu rinktis viso grūdo arba ruginę duoną, kuri organizmui energiją suteiks iš baltymų, riebalų ir angliavandenių.

Pusryčiams

Renkantis sumuštinį pusryčiams, svarbu angliavandenių gausa. Tam puikiai tiks įvairios daržovės. Pavyzdžiui, batoną su daržovėmis galima tepti kremine varške, o ant viršaus dėti avokadus, džiovintus pomidorus, įvairias prieskonines žoleles. Pusryčių sumuštinį galima paskaninti ir virtu kiaušiniu – tuomet tai taps ne tik angliavandenių, bet ir baltymų šaltiniu. Pagardinus jį sezamų, moliūgų sėklomis, linų sėmenimis ar riešutais, patiekalas taps turtingesnis. Svarbiausia pusryčių sumuštiniui nenaudoti rūkytų, riebių mėsos gaminių, nes šie ingredientai sunkiai virškinami.

Pietums

Pietų sumuštinis turėtų būti kitoks. Vienas svarbiausių jo komponentų – mėsa arba žuvis, turintys organizmui reikalingų baltymų. Svarbu, jog tai nebūtų perdirbta mėsa – rūkyta dešra ar kumpis, nes tai – sveikatai nepalankūs maisto produktai.

Pietų sumuštiniui pagardinti puikiai tinka smidrai, kurie šiuo metu sezono įkarštyje. Nedaug kalorijų turinti daržovė padeda organizmui kontroliuoti cukraus kiekį, stiprina širdies kraujagysles ir imunitetą. Taip pat galima rinktis keptas ar marinuotas paprikas, baklažanus, cukinijas, ridikėlius ir svogūnus – daržovių pasirinkimas labai gausus ir neapsiriboja vien tik agurkais ir pomidorais.

Vakarienei

Ant duonos, kurioje daugiau baltymų, pavyzdžiui, praturtintos grūdais ar daržovėmis, grūdinėmis kultūromis, kaip lęšiai ar avinžirniai, galima dėti liesą paukštieną arba liesą žuvį, taip pat tinka pieno produktai – varškė ar sūris. Kadangi sumuštinis skirtas vakarui, nereiktų persistengti, nes prikrovę daug baltyminių produktų, prieš miegą suvartosite daug kalorijų. Todėl sumuštinius verta gardinti daržovėmis: salotomis, agurkais, svogūnais, pomidorais, paprikomis, špinatais – visa tai padės paruošti sumuštinį smarkiai nepadidinant jo kaloringumo.

Dar labai svarbu, kuo sumuštinius sutepame. Lietuvių mėgstamo pasirinkimo – sviesto ar margarino – turi būti tepama labai plonai, tik tiek, kad padengtų duonoje esančias skylutes. Reikėtų nepamiršti, kad, be sviesto, yra ir kitokių pasirinkimų – kreminis sūris, iš avokadų pagaminta gvakamolė arba šiandien itin populiarus avinžirnių humusas.

Parengta pagal UAB BVRG pranešimą spaudai