Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
BNS/Fotobanko nuotr.
Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS
Paslauga šiemet kainuoja tiek pat, kaip ir pernai – 2- 3,5 euro už trijų ar penkių litrų maišelius.
Beveik visose spaudyklose kainos nuo 10 iki 20 proc. kilo pernai, nes brango kuras, elektra, tara. Šio verslo atstovų teigimu, dar padidinus kainas žmonėms nebeapsimokės spaustis sulčių, klientų sumažės.
Šeimos ūkio „Galgių sultys“ savininkas Grigorijus Kurnevičius BNS teigė jau nuo pavasario žinojęs, kad spaudykloje daug darbo nebus.
„Matėsi, kad nebus įspūdingo derliaus, nebus darbo, pernai buvo vidutiniški metai, užpernai buvo blogiau, šiemet blogiau nei pernai“, – teigė verslininkas.
„Utenos sulčių“ savininkas Arūnas Vijeikis BNS sakė, kad šiemet mažiau ir obuolių, ir klientų: „Kokiu trečdaliu daugiau anksčiau atveždavo. Praėjusiais metais tokiu laiku pilnu tempu dirbome“.
Tuo metu „Obuolių centro“, veikiančio Šiauliuose ir Akmenėje, atstovė Rasa Stanionytė aiškino, kad šiemet „kur kas geriau“ nei pernai.
„Prasideda aktyvesnis judėjimas, o didesni klientų srautai pradėjo plaukti maždaug savaite anksčiau nei pernai“, – BNS teigė ji.
Pakruojo rajone šeštus metus veikiančios vienintelės rajone spaudyklos „Inroma“ savininkė Neringa Malakauskienė džiaugiasi obuolių derliumi.
„Dabar tikrai geriau negu pernai, obelys pilnos, nes pernai derliaus mūsų krašte nebuvo. Yra keli kaimai, pro kuriuos praėjo audra ir nudaužė šakas su obuoliais“, – sakė moteris.
Anot jos, nors šiemet liko pernykštės kainos, pastebimas klientų mažėjimas, kuris jaučiamas beveik kasmet: „Tikrai mažiau nei tada, kai pradėjome spausti“.
Nuo 2015 metų šalia Vievio veikiančios spaudyklos „Obuolių metai“ savininkas Gediminas Jachimavičius BNS taip pat pabrėžė stebintis mažėjantį žmonių pomėgį išsispausti sulčių iš savo soduose užsiaugintų obuolių.
„Didžiausias mados pikas buvo 2016-2018 metais – tada kiek žmonės turėjo obuolių, tiek ir vežė spausti. Dabar 60-70 proc. sudaro nuolatiniai klientai“, – sakė spaudyklos savininkas.
Vis dėlto jis teigė nebeturintis laiko prisėsti nuo praėjusio savaitgalio: „Savaitgalį po 12-16 valandų dirbome, pirmadienį – 10 val., o rugpjūčio viduryje pradėję darbą spaudavome 3-4 dienas per savaitę po kelias valandas“.
Pasak G. Jachimavičiaus, Vilniaus krašte poriniais metais obuolių derlius būna labai geras, o neporiniais – blogas arba labai blogas, bet šiemet nėra taip blogai, kaip 2019-aisiais ar 2021 metais.
„Nesitikim stebuklo, bet yra neblogai, tikėjausi prastesnio važiavimo ir paslaugos poreikio“, – kalbėjo sulčių spaudėjas.