PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 17 d. 20:08

Sudano sveikatos apsaugos ministras skelbia choleros epidemiją

Pasaulis

Unsplash.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


314350

Sudano sveikatos apsaugos ministras po kelių savaičių liūčių karo nuniokotoje šalyje šeštadienį paskelbė choleros epidemiją.

„Skelbiame choleros epidemiją – dėl oro sąlygų ir dėl to, kad buvo užterštas geriamasis vanduo“, – sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtame vaizdo įraše pareiškė Haithamas Ibrahimas.

Anot jo, toks sprendimas priimtas kartu su rytinės Kasalos valstijos valdžios institucijomis, Jungtinių Tautų agentūromis ir ekspertais po to, kai „visuomenės sveikatos laboratorija aptiko choleros virusą“.

Jau daugiau nei metus Šiaurės rytų Afrikos valstybėje vyksta žiaurus karas tarp kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano pajėgų ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo sukarintų greitojo palaikymo pajėgų (RSF)

Konfliktas sukėlė vieną didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių: didelį badą patiria daugiau kaip 25 mln. žmonių – daugiau kaip pusė šalies gyventojų, o dideliame vakariniame Darfūro regione esančioje perkeltųjų asmenų stovykloje buvo paskelbtas badas.

Jau kelias savaites šalyje pliaupia smarkios liūtys, nuo kurių ypač smarkiai nukentėjo Kasalos valstija. Šios valstijos institucijos paprašė „neatidėliotinos“ ir „skubios“ tarptautinės pagalbos.

Dėl potvynių buvo perkelti tūkstančiai žmonių, todėl padaugėjo ligų, įskaitant viduriavimą, ypač tarp vaikų.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), cholera sukelia stiprų viduriavimą, vėmimą ir raumenų mėšlungį ir paprastai kyla valgant arba geriant bakterijomis užkrėstą maistą ar vandenį.

Ji gali sukelti sunkią dehidrataciją ir kai kuriais atvejais per kelias valandas baigtis mirtimi.

PSO skelbė, kad iki liepos 28 dienos 26 šalyse užregistruoti 307 433 choleros atvejai ir 2 326 mirties atvejai.