Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
EyeEm nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
„Viena iš kolegių po švenčių pastebėjo kirmėlaites ant lubų, paaiškėjo, kad jos atropojo nuo džiovintų apelsinų, kuriais buvo išpuošta eglė – dekoracijos tapo maistinių kandžių veisykla. Nenuostabu, nes kandys itin mėgsta džiovintus vaisius, taip pat miltus, kruopas, makaronus, sėlenas, miltų gaminius, įvairius grūdus, sėklas, riešutus, arbatas, šokoladą ir kita“, – pasakoja kenkėjų kontrolės UAB „Dezinfa“ ekspertas ir biologas Liutauras Grigaliūnas.
Kandys itin sparčiai dauginasi, vienu metu padeda nuo 100 iki 300 kiaušinėlių, iš kurių per 2–10 dienų išsirita lervos, toliau naikinančios maistą. Įdomus faktas tas, kad kandys neturi organo, panašaus į nosį, tačiau pasižymi stipria uosle.
„Suaugusios kandys nesimaitina, jos neturi jokių burnos ar į nosį panašių organų, kandys tik poruojasi ir deda kiaušinėlius. Jų kūne yra tūkstančiai tarpusavyje darniai veikiančių kvapo ir skonio receptorių, kurie glūdi galūnėse, antenose. Receptoriai padeda kandims ne tik rasti maistą, į kurį sudeda kiaušinėlius, bet ir užuosti patelę, esančią už daugiau kaip 11 kilometrų“, – teigia L. Grigaliūnas.
Jei pastebėti nedideli pilkai rusvi drugiai virtuvėje, būtina suskubti tikrinti maisto spinteles. Pirmiausia reikia rasti židinį ir jį sunaikinti: išmesti užkrėstus produktus, išsiurbti lentynas, spinteles, kuriose buvo laikomas maistas, acto ar muilo tirpalu išplauti paviršius. Jei užkrėstumas itin didelis, reikia patalpas, spinteles purkšti specialiomis priemonėmis.
„Rekomenduojame kruopščiai apžiūrėti visus namuose esančius maistinėms kandims patrauklius produktus, ar nėra voratinklių, lervų išnarų, sulipusių gumulėlių, kirmėlių. Jei maistas sugadintas kandžių, jį išmesti“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertas.
L. Grigaliūnas atkreipia dėmesį, kad itin svarbu gerai išsiurbti ir išplauti sunkiai prieinamas maisto laikymo vietas, nes kandžių židiniai dažnai randami ir už spintelių, lentynų tarpuose.
„Acto ar muilo tirpalu patartina nuplauti staktas, grindjuostes, lubų dekoracijas, virtuvės baldų plyšius – vietas, kur gali būti pribyrėjusių nuotrupų. Indai, kurie buvo laikomi sandėliuke ar spintelėje, turėtų būti išplaunami. Po švarinimosi darbų ateina metas gaudyti suaugėlius. Saugiausias būdas tą padaryti – panaudoti feromonines gaudykles. Ši priemonė leidžia užkirsti kelią naujai lervų kartai. Didelėse įmonėse naudojama kandžių poravimąsi sutrikdanti sistema. Kandys nesusiporuoja ir nesudeda kiaušinėlių“, – tikina kenkėjų kontrolės ekspertas.
Siekiant apsisaugoti nuo maistinių kandžių, rekomenduojama joms patrauklų maistą laikyti sandariuose plastikiniuose, stikliniuose ar metaliniuose indeliuose. Tik parsineštus produktus kurį laiką galima palaikyti šaltyje. Taip pat svarbu reguliariai valyti spinteles, lentynas, peržiūrėti sandėliuojamus produktus.
Pranešimas spaudai