Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt
Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekybos vietose siūloma įsigyti vis daugiau sezoninių sodo ir daržo gėrybių, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad neretai tokie prekiautojai neturi leidimo prekiauti maisto produktais, jie nežino ir privalomų higienos ir ženklinimo reikalavimų. Vis dar pasitaiko atvejų, kuomet nelegaliai, kartais tiesiog iš automobilio bagažinės prekiaujama ir itin greitai gendančiais gyvūniniais produktais – rūkyta žuvimi ar mėsos, pieno gaminiais.
Nuo šių metų pradžios VMVT inspektoriai patikrino virš 300 laikinosios prekybos vietų, kuriose buvo prekiaujama tiek gyvūniniu maistu, tiek ir vaisiais, daržovėmis ar uogomis. VMVT duomenimis, nemaža dalis nuolat tokia prekyba užsiimančių asmenų turi visus reikiamus dokumentus, tačiau pasitaiko ir tokių – kurie nepasirūpina jokiais leidimais. Tokių prekeivių skaičius labiausiai išauga vasaros sezono metu.
VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi savo produkciją auginantys ir parduodantys ūkininkai, sodininkai ar maisto produktus perparduodantys asmenys. Specialistai perspėja, kad įsigyjant maisto produktus iš nelegalių prekiautojų, rizikuojama įsigyti nesaugių ar nekokybiškų produktų. Prekybos įmonės ir turgaviečių administracijos taip pat raginamos atidžiau stebėti, kas vyksta greta įėjimų į prekybos centrus ar turgaviečių prieigose ir, prieš suteikiant leidimą prekiauti, perspėti prekeivius, jog prieš pradėdami prekybą jie turi apie tai pranešti VMVT teritoriniam padaliniui ir gauti tokiai veiklai reikalingus leidimus.
Visi prekiautojai maisto produktais privalo rūpintis prekybos vietos švara ir higiena, saugoti maisto produktus nuo tiesioginio saulės, vėjo ar lietaus poveikio, taip pat turėti tinkamų maisto produktams pakavimo medžiagų, pasirūpinti rankų higienos priemonėmis (popieriniais rankšluosčiais, drėgnomis dezinfekuojančiomis servetėlėmis ir pan.).
Patikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo turėdamas reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje.