PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 09:57

Spaudžiamas J. Bidenas ketvirtadienį rengia spaudos konferenciją

Pasaulis

Joe Bidenas. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308895

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį surengs savo pirmą po nesėkmingų televizinių debatų su Donaldu Trumpu spaudos konferenciją – itin įtemptu momentu, galinčiu nulemti jo rinkimų kampanijos baigtį.

Viso pasaulio dėmesys nukryps į perrinkimo siekiantį 81 metų prezidentą, bandantį tildyti Demokratų partijoje vis garsėjančius raginimus jam pasitraukti dėl amžiaus ir sveikatos.

J. Bidenas jaus didžiulį spaudimą pademonstruoti, kad gali susidoroti su šiuo retu iš anksto nesuplanuotu savo kadencijos įvykiu.

Bet kokie klaidingi J. Bideno žingsniai per 17 val. 30 min. (penktadienį 0 val. 30 min. Lietuvos laiku) prasidėsiantį renginį viename iš Vašingtono konferencijų centrų galėtų žaibiškai išpūsti demokratų, raginančių jį pasitraukti iš rinkimų kovos, gretas.

Spaudimą prezidentui trečiadienį padidino aktoriaus, demokratų rėmėjo George'o Clooney raginimas nutraukti savo rinkimų kampaniją dėl antrosios kadencijos Baltuosiuose rūmuose.

G. Clooney yra vienas pagrindinių Demokratų partijos lėšų rinkimo renginių organizatorių.

Partijos sunkiasvorė ir buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi nepritarimą J. Bideno kandidatavimui išreiškė subtiliau – neparėmė jo, tik pasakė, kad jis po šiuo metu Vašingtone vykstančio NATO viršūnių susitikimo turėtų priimti sprendimą.

Tuo metu demokratų senatorius iš Vermonto Peteris Welchas prisidėjo prie mažiausiai aštuonių Atstovų Rūmų demokratų, viešai paraginusių 2020-aisiais D. Trumpą rinkimuose įveikusį žmogų šįkart su juo nesivaržyti.

Tačiau daug demokratų, regis, laukia, kaip J. Bidenas pasirodys savo pirmojoje nuo 2023-iųjų lapkričio „solinėje“ spaudos konferencijoje.

Demokratų prezidentas rengia mažiau spaudos konferencijų nei jo pirmtakai. Pastaruoju metu jis spaudos konferencijose rodydavosi drauge su užsienio lyderiais; per jas būdavo užduodama po du klausimus kiekvienam.

Kadangi J. Bidenas taip pat retai duoda interviu, kritikai kaltina Baltuosius rūmus stengiantis nerodyti visuomenei seniausio JAV prezidento amžėjimo ženklų.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre ne kartą pažadėjo, kad spaudos konferencijoje J. Bidenui bus pateikta daugybė klausimų.

Prastas pasirodymas įpiltų alyvos į ugnį tvyrant susirūpinimui dėl J. Bideno amžiaus ir sveikatos, kuris padidėjo po debatų su 78 metų respublikonu D. Trumpu. JAV prezidentas juose pasirodė apatiškas ir dažnai buvo nenuoseklus.

Viceprezidentė Kamala Harris laikoma pagrindine pretendente pakeisti J. Bideną rinkimuose, jei jis pasitrauktų, tačiau bet koks žingsnis šiuo klausimu turėtų būti žengtas iki rugpjūtį Čikagoje vyksiančio Demokratų partijos suvažiavimo.