PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2025 m. Vasario 17 d. 11:50

Sostinėje pakvips spurgomis ir blynais: dvi savaites visi laukiami Spurgų festivalyje

Vilnius

Organizatorių nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


345092

Jau vasario 18–kovo 4 dienomis saldūs kvapai kutens nosį visiems vilniečiams ir Vilniaus svečiams.

Sostinės senamiestyje vyks jau antrasis Vilniaus Spurgų festivalis.

Ar festivalyje bus tik spurgos?

Vilniaus senamiestis nuo seno garsėja skirtingų tautų kultūros įvairove, todėl festivalyje rasite ne tik tradicines spurgas, bet ir įvairiausių blynų bei blynelių. Prancūzų, italų, belgų, olandų, lenkų, lietuvių, žydų kepiniai, tradiciškai ruošiami prieš Užgavėnes ar didžiuosius karnavalus, čia karaliaus dvi savaites. Viskas – tiek saldu, tiek sūru, kad patenkintų kiekvieno skonį!

Šventę organizuojanti kūrybinių idėjų nestokojanti Stiklo kvartalo bendruomenė šįkart sumanė paminėti žiemos pabaigą surengdama viso Vilniaus senamiesčio sotaus maisto šventę, sutampančią su Užgavėnėmis.

Nauji skoniai – netikėti atradimai

Nors Lietuvoje Užgavėnių tradicinis patiekalas – blynai, šventės organizatoriai nusprendė paįvairinti meniu, įtraukdami ir kitų šalių Užgavėnių skanėstus – spurgas ir įvairiausius blynus. Festivalio lankytojai galės paragauti ne tik tradicinių, bet ir netikėčiausių skonių gardėsių: blyneliai su išskirtiniais pagardais, įdarytos spurgos, pyragėliai ir dar daugiau.

Ar jau ragavote itališkų Užgavėnių spurgų bomboloni su vaniliniu kremu, lazdyno riešutų įdaru ar namine vyšnių uogiene? O kaip prancūziški Crêpe Suzette ir Flambé? O gal mėgstate amerikietiškus Donuts? Festivalio žvaigžde taps olandiška spurga su razinomis, kurios receptu dalinasi „Cozy" restorano savininkas Bernie Ter Braak.

Olandiškų spurgų oliebollen receptas

Ingredientai:

18 g šviežių mielių;

240 ml drungno pieno;

270 g kvietinių miltų;

2 arbatiniai šaukšteliai druskos;

1 didelis kiaušinis;

200 g razinų;

1 vidutinio dydžio „Granny Smith" obuolys (nuluptas, be sėklų, smulkiai supjaustytas);

Aliejus kepimui;

Cukraus pudra pabarstymui.

Gaminimo eiga:

1. Šviežias mieles sutrupinkite ir ištirpinkite drungname piene. Palikite kelioms minutėms, kad suaktyvėtų.

2. Dideliame dubenyje persijokite miltus ir druską. Supilkite mielių mišinį, įmuškite kiaušinį ir maišykite, kol tešla taps vientisa.

3. Įmaišykite razinas ir smulkintą obuolį. Dubenį uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės – apie 1 valandą.

4. Įkaitinkite aliejų iki 190°C.

5. Dviem metaliniais šaukštais suformuokite spurgas ir atsargiai nuleiskite jas į karštą aliejų. Kepkite 6–7 minutes, kol taps auksinės spalvos.

6. Iškepusias spurgas išimkite, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir apibarstykite cukraus pudra.

Festivalio vietos ir ypatingi renginiai

Festivalio dalyviai – Vilniaus senamiesčio restoranai ir kavinės – bus pažymėti specialiais festivalio plakatais. Be to, bet kurioje dalyvaujančioje vietoje bus galima rasti festivalio žemėlapį su visų dalyvių adresais.

Svarbiausias festivalio akcentas – spurgų degustacijos konkursas. Vasario 22 d. vyks net šešių restoranų spurgų degustacija. Konkursas organizuojamas socialinio verslo kavinėje „Pirmas blynas“, kur spurgas vertins tiek publika, įsigijusi bilietą, tiek profesionali žiuri komisija: „Pirmas blynas“ šefas Ernestas Dubovikas, restorano „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas ir garsiausia Lietuvos konditerė Nadežda Zvonkuvienė.

#VILNIUS#SPURGOS#BLYNAI#FESTIVALIS#KONKURSAS