PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 23 d. 09:44

Į pensijų kaupimą šiais metais įtrauktiems gyventojams apsispręsti liko savaitė

Lietuva

Sodra. Dainiaus Labučio, ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


306120

„Sodra“ informuoja, kad gyventojai, šių metų pradžioje gavę pranešimus apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą, iki birželio 30 dienos gali nuspręsti, ar nori kaupti pensijai papildomai.

„Naujai įtraukti į kaupimą gyventojai turi tris pasirinkimo variantus – jie gali patys sudaryti sutartį su norima pensijų kaupimo bendrove, nieko nedaryti ir pradėti kaupti pensiją „Sodros” atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje arba asmeninėje „Sodros” paskyroje pateikti prašymą kaupime nedalyvauti“, – akcentuojama išplatintame pranešime.

Nurodoma, kad iki šiol tik šiek tiek daugiau nei pusė įtrauktųjų perskaitė pranešimus, išsiųstus į jų „Sodros“ asmenines paskyras.

Į pensijų kaupimą šiais metais yra įtraukti beveik 60 tūkst. gyventojų. Tai žmonės, kurie į pensijų kaupimą nebuvo įtraukti niekada anksčiau arba tie, kurie 2021 metais atsisakė dalyvauti pensijų kaupime ir pensijai dar nekaupia. Įstatymas numato, kad asmenys įtraukiami į kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų.

„Sodra“ atkreipia dėmesį, kad visi vyresni nei 18 metų ir jaunesni nei 40 metų Lietuvos gyventojai, kurie šių metų sausio 2 dieną dirbo samdomą darbą arba vykdė savarankišką veiklą, galėjo būti automatiniu būdu įtraukti į kaupimą antroje pakopoje. Į pensijų kaupimą įtraukiami ir dirbantys studentai, ir Lietuvoje gyvenantys bei dirbantys užsieniečiai.

„Sodros“ duomenimis, iki šiol beveik 29 tūkst. naujai įtrauktų į pensijų kaupimą žmonių atsisakė dalyvauti kaupime. Daugiau nei 2 tūkst. gyventojų savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime, priklausomai nuo pasirinkto kaupimo tarifo, į pensijų fondą bus pervedama 3 proc. nuo kaupiančiojo pajamų ir valstybės paskata – 1,5 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU). Įmokos bus pradėtos skaičiuoti nuo liepos 1 dienos.

Kaupimas antroje pakopoje – valstybės siūlomas būdas kaupti pensijai papildomai. Pensijų kaupimo antroje pakopoje esmė – užtikrinti, kad sulaukus pensijos amžiaus, šalia „Sodros“ senatvės pensijos, žmogus papildomas stabilias garantuotas pajamas visą likusį gyvenimą. Sprendimą dėl kaupimo kiekvienas žmogus turi priimti pats, įvertinęs visas aplinkybes.