PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 19 d. 13:24

Socialiniuose tinkluose – informacija apie avariją Rostovo atominėje elektrinėje: radioaktyvus fonas išaugo 75 kartus

Pasaulis

Telegram nuotr.

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


310407

Socialiniame tinkle „Telegram“ plinta informacija apie Rostovo (Rusija) atominėje elektrinėje įvykusią radiacinę avariją.

Pranešama, kad į atmosferą pateko radioaktyvių izotopų, kurių radioaktyvumas siekė iki pusantro milijono kiurių. Radioaktyvus debesis juda į šalies gilumą, Saratovo link.

Radioaktyvus fonas Rostove, anot „Rosatom“, yra normalus, o iš tiesų jis jau 75 kartus didesnis, nei leistina.

Rusijos valdžia tai kruopščiai slepia.

Būtent su šia avarija siejamos energijos tiekimo problemos Rusijos pietuose ir aneksuotame Kryme.

Avarija Rostovo AE: kas žinoma

Liepos 16 d. Rostovo AE dėl turbogeneratoriaus problemų automatiškai išsijungė vienas iš jėgos agregatų. Dėl to dalyje Krasnodaro ir Juodosios jūros pakrantės gyvenviečių buvo sutrikęs elektros tiekimas. Į laikino elektros atjungimo zoną taip pat pateko Stavropolio sritis, Rostovas prie Dono, kai kurie Dagestano, Karačajaus-Čerkesijos ir Kabardino-Balkarijos miestai.

Rostovo AE / Wikipedia

„Anksčiau vienas iš atominės elektrinės blokų buvo išjungtas dėl problemų su turbogeneratoriumi. „Rosenergoatom“ pranešė, kad 2 ir 4 blokai veikia normaliai, o automatika veikė pagal projektavimo algoritmus normaliai“, – rusų kalba rašo RT.

Situaciją komentavo Rusijos energetikos ministerija. Teigė, kad liepos 16 d. 15.21 val. dėl klaidingo pavojaus buvo išjungtas blokas N1. Siekiant nustatyti priežastis ir kuo greičiau prijungti jį prie tinklo, Rostovo AE sutelkė visas pastangas, kad būtų sušauktas papildomas personalas nenumatyto remonto atveju. Įranga patikrinta, įrenginys kuo greičiau buvo prijungtas prie tinklo.

Rostovo AE / Wikipedia

„Energijos blokai N1, 2 ir 4 veikia normaliai. Blokų galia yra 2800 megavatų nuo birželio 22 d.“, – sakoma pranešime.

Tinklaraštininkas Sergas Volinas savo puslapyje socialiniame tinkle „X“ rašo, kad dėl avarijos į atmosferą pateko radioaktyvūs izotopai, kurių radioaktyvumas siekė iki pusantro milijono kiurių.

„Avarinis radioaktyvaus vandens išleidimas Rostovo atominėje elektrinėje dar nėra lokalizuotas, be to, yra nuolatinis radiacijos nuotėkis. Pagal „Rossatom“ pasakojimus radioaktyvus fonas yra normalus, o iš tikrųjų jis jau yra 75 kartų didesnis nei norma“, – teigė jis.

Pasak jo, Rusijos valdžia bando kruopščiai nuslėpti šią informaciją, kol radioaktyvusis debesis juda į Rusijos gilumą, Saratovo link.