PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 9 d. 21:33

Socdemų lyderė V. Blinkevičiūtė tikisi, kad partija EP rinkimuose iškovos du mandatus

Lietuva

V. Blinkevičiūtė. BNS fotobanko nuotr.

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA.LT


304086

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tikisi, kad socdemai Europos Parlamento rinkimuose iškovos du mandatus.

„Realiai mąstau, kad iškovotume dvi vietas, kad rezultatas nebūtų blogesnis negu, kad buvo prieš penkerius metus“, – žurnalistams sekmadienio vakarą sakė LSDP lyderė.

Ji priminė, kad 2009 m., kai EP rinkimų metu nevyko jokie kiti nacionaliniai rinkimai šalyje, LSDP iškovojo tris vietas EP.

„Nežinau, kaip dabar. Jei tai pavyktų pakartoti, tai būtų iš tikrųjų sėkmė. Būčiau labai dėkingas visiems žmonėms, balsavusiems už socialdemokratus, bet kol kas dar labai anksti. Mums visiems reikės palaukti jau kitos dienos“, – dėstė V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkė, kalbėdama apie rinkėjų aktyvumą EP rinkimuose, neslėpė, kad jis nėra aukštas. V. Blinkevičiūtė svarstė, kad tam įtakos galėjo turėto prasta oras arba nuovargis dėl vieno po kitų vykusių rinkimų. Vis dėlto, anot jos, šis aplinkybės jos neįtikina.

„Vyksta eurobarometro apklausos ir visą laiką rodo, kad mūsų Lietuvos žmonės labiausiai pasitiki Europos Sąjunga, buvimu bendrija, mato, kokia didelė visapusišką naudą mums teikia Europos Sąjunga. Tie sprendimai, kurie paliečia kiekvieną žmogų, yra priimami ir Europos Parlamente. Tai vat sunku paaiškinti, kad į rinkimus neateina. Šiandien atsikėliau, žiūriu, lietus lyja. Tarkime, oras ne tas. Gal, bet manęs tai neįtikina. Kita versija – neva labai pavargome po prezidento rinkimų. Bet čia kartelį ateitį pabalsuoti, juolab, kad tiek daug galimybių yra, kai gali ir iš anksto balsuoti“, – komentavo V. Blinkevičiūtė.

LSDP lyderė, paklausta, kada praneš apie dalyvavimą Seimo rinkimuose, tvirtino, jog tai padarys birželio 15 d.

ELTA primena, kad sekmadienį Lietuvoje vyko penktieji EP rinkimai. Šiemet kandidatų sąrašus į EP kėlė 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Visgi, šie rinkimai buvo vienas pasyviausių – savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,35 proc. rinkėjų.

Renkant europarlamentarus prieš penkerius metus, 2019-aisiais, bendras aktyvumas siekė 53,43 procento. Tiesa, tuomet EP rinkimai vyko kartu su prezidento rinkimų antruoju turu.

Prieš penkerius metus EP rinkimus laimėjo Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), gavę tris mandatus. Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), o treti – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – abi partijos gavo po du mandatus.

Tuo metu Liberalų Sąjūdis, Darbo partija, Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“ bei „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija tąkart vykusiuose rinkimuose iškovojo po vieną mandatą.