PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Birželio 13 d. 18:00

ŠMSM patvirtino, kad viceministras J. Nugaras siūlė LLTI direktorei apsvarstyti galimą pasitraukimą iš pareigų

Lietuva

Justas Nugaras. ELTA / Dainius Labutis

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA.LT


304697

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) direktorės Aušros Martišiūtės-Linartienės kaltinimų susidorojimu sulaukusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) patvirtino, kad viceministras Justas Nugaras siūlė instituto vadovei apsvarstyti pasitraukimą iš pareigų.

„Atsižvelgus į padarytus pažeidimus ir jų galimą žalą ministerijai pavaldaus instituto reputacijai, didėjančią įtampą su instituto darbuotojais bei dideles vadybos spragas, viceministras siūlė instituto vadovei apsvarstyti galimybę trauktis iš pareigų“, – teigiama Eltai raštu perduotame ŠMSM komentare.

Gegužės pabaigoje A. Martišiūtė-Linartienė žurnalistams teigė, kad instituto atžvilgiu ministerija taiko spaudimą siekiant susidoroti – pasak jos, šių metų pavasarį susitikime su švietimo, mokslo ir sporto viceministru J. Nugaru ji sulaukė pasiūlymo trauktis iš pareigų. Kitu atveju, pasak LLTI vadovės, viceministras teigė, kad konkursas dėl antrosios kadencijos A. Martišiūtei-Linartienei esą nebus palankus.

Pasak ministerijos atstovų, ŠMSM, gavusi nusiskundimų dėl ministerijai pavaldaus LLTI veiklos, balandžio pradžioje inicijavo susitikimą su instituto vadove A. Martišiūte-Linartiene.

Nurodoma, kad susitikimo metu siekta tiesiogiai aptarti problemas, su kuriomis susiduria institutas – skundus iš piliečio ir instituto darbuotojų, Lietuvos mokslo tarybos ir Valstybės kontrolės atliktus tyrimus, kurie rodė, kad institutas yra padaręs pažeidimų.

ELTA primena, kad gegužės pabaigoje ŠMSM pranešė, jog LLTI nustatyti finansiniai, viešųjų pirkimų pažeidimai. Savo ruožtu Valstybės kontrolė, atlikusi instituto veiklos auditą, kreipėsi į STT ir perdavė surinktą informaciją dėl netinkamo lėšų panaudojimo, viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimo, neišleistų valstybinį finansavimą gavusių knygų.

Įvertinusi nustatytus pažeidimus, laikinai ŠMSM vadovės pareigas ėjusi buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė A. Martišiūtei-Linartienei skyrė įspėjimą dėl netinkamo pareigų vykdymo bei įpareigojo direktorę užtikrinti, kad įstaigoje būtų tinkamai vykdoma vidaus kontrolė bei laikomasi teisės aktų.

Savo ruožtu LLTI vadovė nurodė skųsianti ministrės įspėjimą Darbo ginčų komisijai. A. Martišiūtė-Linartienė taip pat kartoja nesutinkanti su Valstybės audito išvadomis ir akcentuoja, kad visos lėšos, dėl kurių keliami klausimai, buvo panaudotos tikslingai, pirkti darbai taip pat atlikti.

LLTI vadovės kadencija baigiasi šių metų rugsėjį. Jau pradėtos konkurso LLTI vadovo pareigoms eiti organizavimo procedūros.