PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 15 d. 09:13

Slėpynės atostogomis: kai tik skandalas, G. Landsbergis išeina atostogauti

Lietuva

Tiesiai iš Vyriausybės į atostogas... / Žygimantas Gedvila/BNS

Agnė BaltrūnaitėŠaltinis: ALFA.LT


314124

Kilus skandalui dėl užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio šeimos įsigyto nekilnojamojo turto (NT) Graikijoje, komentarų iš politiko lūpų vis dar negirdėti. Kol iš ministro pusės spengia tyla, akivaizdu, kad pastarasis kartoja gudrų manevrą – kai netikėtai užklumpa krizė, eiti atostogauti.

Kaip skelbia portalas LRT.lt, per šiuos metus G. Landsbergis jau išnaudojo visas laisvas nemokamas atostogas, todėl politikas vasaros pradžioje papildomai paprašė dar 13 dienų nemokamų atostogų. Su galimybe atsišaukti dėl darbotvarkės pasikeitimų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis atostogavo po keletą dienų birželio, liepos mėnesiais bei rugpjūčio 5–9 d.

Būtent rugpjūčio 9-ąją, kai žiniasklaidoje pasirodė publikacija apie G. Landsbergio šeimos vilą Graikijoje, premjerės Ingridos Šimonytės pastarasis paprašė papildomos atostogų savaitės. Remiantis Vyriausybės puslapyje pateikiamais duomenimis, premjerė penktadienį pasirašė dekretą, kuriuo išleido G. Landsbergį nemokamų atostogų rugpjūčio 12–14 ir 16 dienomis.

Tiesa, reikia paminėti, kad šįkart ministrui nepavyko visiškai pasislėpti nuo žiniasklaidos. Trečiadienį naujienų agentūra ELTA išplatino interviu su G. Landsbergiu, kuriame šis atskleidė, kada jo šeima pirko vilą Graikijoje, ir kodėl nenori apie ją kalbėti.

Sutapimai ar gudri taktika?

Politiko ekspromtu paimtos atostogos skandalo įkarštyje – ne naujiena. 2023 m. sausio 20 d. buvęs parlamentaras, konservatorių frakcijos narys Seime Kristijonas Bartoševičius būdamas Čilėje paskelbė atsisakantis savo Seimo nario mandato, o tų pačių metų vasario 1 d. paaiškėjo, kad pastarajam pareikšti įtarimai dėl keturių nepilnamečių prievartavimo.

Besitęsiant pedofilijos skandalui, kurio kaltininkas – K. Bartoševičius, užsienio reikalų ministras ir konservatorių partijos pirmininkas G. Landsbergis pagal premjerės pasirašytą potvarkį išėjo atostogauti nuo vasario 8 iki 15 d. Ką apie K. Bartoševičiaus istoriją mano konservatorių partijos lyderis, visuomenė tuo metu taip ir nesužinojo.

Gabrielius Landsbergis / Andrius Ufartas/ELTA

Kaip tuo metu BNS tvirtino G. Landsbergio patarėja Paulina Levickytė, ministras vasario mėnesį buvo kasmetinėse seniai planuotose atostogose. „Kadangi bus sušaukta neeilinė sesija, o ministras taip pat yra ir Seimo narys (kurie neturi atostogų), tai ministras pakeitė kelionės planus ir Seimo posėdyje dalyvaus ketvirtadienį“, – 2023 m. vasario 8-ąją P. Levickytė aiškino BNS.

Ne prasčiausia uoga ant torto – atostogoms skandalų įkarščio metu duotas startas dar 2022 m. liepą, kai kilus baltarusiškų trąšų „Belaruskalij“ tranzito per Lietuvą skandalui ministras staiga pradingo iš įvykių epicentro. Tuo metu, liepos 1–5 d., 11 d., 22–28 dienomis, jis taip pat atostogavo, nors būtent dėl jo atsakomybės buvo kilę daugiausiai klausimų.

Ministras liks po padidinamuoju stiklu

Alfa.lt kalbintas parlamentaras, konservatorius Jurgis Razma patikino nemanantis, kad G. Landsbergis išėjo papildomų nemokamų atostogų siekdamas išvengti nepatogių klausimų. „Gali būti daug priežasčių, dėl kurių ministrui prireikė papildomų nemokamų atostogų.

Mano įsitikinimu, nebūtų daug prasmės imti atostogas tik dėl to, kad nesinori kalbėtis su žiniasklaida ir kitais politikais. Atostogų savaitė vis tiek greitai prabėgs ir tuomet teks atsakinėti į įvairius klausimus. Tai šiuo atveju ministras niekaip neišlošia“, – dalijosi savo įžvalgomis J. Razma ir pridūrė, kad praėjus kuriam laikui bus aišku, į kokius klausimus visuomenei labiausiai reikia atsakymų.

Seimo narys Jurgis Razma (kairėje) ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė / Andrius Ufartas/ELTA

„Jeigu praeina šiek tiek laiko, susiformuoja galutinė kylančių klausimų visuma ir kaip tik tuomet yra galimybė į juos atsakyti nuosekliai. Jeigu toks atsitraukimas leistų išvengti akistatos su kolegomis Seime ir žiniasklaida, būtų galima svarstyti, ko šiuo poelgiu siekia ministras“, – aiškino parlamentaras.

Slėpynės atostogomis

Kitas politikas, naujai išrinktas europarlamentaras Aurelijus Veryga užsienio reikalų ministro sumanymą skandalo įkarščiu išeiti papildomų nemokamų atostogų vertina skeptiškai. Anot jo, G. Landsbergis – bailys, kuris tiek dabar, tiek ir ankstesniais metais šios kadencijos laikotarpiu nedrįsta stoti į akistatą su žiniasklaida ir kitais politikais.

„Jeigu tai būna vienetinis atvejis, kai kilus skandalui ministras išeina atostogų, galėtume manyti, kad šią susiklosčiusią situaciją galima vadinti sutapimu. Tačiau G. Landsbergis jau ne pirmą ir ne antrą kartą slepiasi nuo visų tada, kai kalbėti tikrai nepatogu. Jis tiesiog elgiasi kaip bailys – bijo atsakinėti į klausimus, kurie jam nemalonūs. Politikui, kuris yra laikomas vienu tinkamiausių kandidatų į eurokomisaro postą, tai – labai netikęs bruožas. Neduok, Dieve, Lietuvai ir Europai tokio politiko, kuriam sudėtingomis aplinkybėmis reikėtų priiminėti sprendimus“, – pabrėžė A. Veryga.

Aurelijus Veryga / Julius Kalinskas/ELTA

Jo teigimu, ministras bando išvengti žiniasklaidos ir kitų politikų dėmesio dėl to, kad jam šitaip elgtis pataria komunikacijos specialistai. „Jeigu jis tikrai jaustųsi teisus ir teisingas, tikrai nebūtų pabūgęs ateiti į Seimo salėje esančią tribūną ir atsakyti į politikams kylančius nepatogius klausimus“, – pasipiktinimo G. Landsbergio elgesiu neslėpė naujai išrinktas parlamentaras ir pridūrė, kad ministras nebijo visuomenės dėmesio tik tais atvejais, kai turi tvirtą užnugarį. „Jis nebijo nuvažiuoti į Sakartvelą ir nueiti pas protestuotojus, nes jis žino, kad užtikrintai turės palaikymą“, – patikino A. Veryga.

Be kita ko, pats A. Veryga šių metų balandį Seimo salėje užsienio reikalų ministro G. Landsbergio teiravosi, kurioje valstybėje šeima turi įsigijusi NT. Tuo metu šį klausimą konservatorių pirmininkas paleido vėjais ir europarlamentarui atšovė, kad derėtų mažiau naršyti prorusiškuose kanaluose. Taip pat šioje situacijoje netruko sureaguoti G. Landsbergio tėvas, rašytojas Vytautas Landsbergis jaunesnysis, kuris naujai išrinktą parlamentarą išvadino „pletkų boba“.

Alfa.lt interviu metu A. Veryga, paklaustas apie prieš keletą mėnesių kilusią įtampą tarp jo ir G. Landsbergio, tikino, kad kitokio elgesio iš konservatorių lyderio ir nesitikėjo. „Tiek dabar, tiek ir anksčiau manęs visiškai nestebina jo (G. Landsbergio – Alfa.lt) elgesys. [...] Kiekvieną kartą, kai teisybė labai nepatogi ir nebelieka jokių argumentų, kaip į ją atsakyti, labai tipiška išsitraukti kozirį apie prorusiškumą“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad šiuo metu dėl G. Landsbergio įsigyto NT Graikijoje kilęs triukšmas vienareikšmiškai naudingas Rusijai.