Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius SistemaŠaltinis: Etaplius.lt
Pavasaris daugiau džiaugsmo atnešė ir žvejams, ir Gintaro Senulio bei Artūro Kazilionio „Vyriškai virtuvei“, kuri Youtube platformoje turi savo kanalą. Kanalas atsirado iš jų Facebook grupės „Pasaulio patiekalai – gaminame kazane, grilyje“.
Įpusėjus gegužei į šią virtuvę išvirti ypatingosios žuvienės pakviestas buvo Elektrėnų žvejų klubo „Tritonas“ virėjas Antanas Jankauskas. Jeigu vasarą sugalvotumėte „paimti šaukštą, įsipilti žuvienės“, skanią žuvienę išsivirti pasimokyti galėtumėte iš Antano, peržiūrėję „Vyriškos virtuvės“ žuvienės virimo ceremoniją. O kas neturi galimybių pažiūrėti, pamėginkite žuvienę išsivirti pagal mūsų susidarytus įspūdžius.
Antanas, kuriam asistavo kitos Facebook grupės „Rūkyklos ir Kepsninės“ kolega, pats galiūnas Vidas Blekaitis, kartu paruošė du patiekalus.
Antanas išpjaustė du afrikinius šamus, kurių mėsą padėjo atskirai, o kauliukus su svogūnais pakepino svieste, vėliau juos surišo į maišiuką, grąžino į puodą ir 1,5 val. virė sultinį. Išvirus sultiniui, į jį buvo sudėtos morkos, bulvės, pankolis, įvairiausi prieskoniai – česnakai, petražolės, aitrioji paprika ir visi kiti tinkami prieskoniai ir sudėta smulkiai pjaustyta šamo mėsa… Pabaigoje žuvienė pagardinta buvo slaptaisiais Antano ingredientais. Išduosiu paslaptį: į žuvienę įpylė degtinės, įdėjo „lietuviško šafrano“ (ir tikrai ne džiovintų kiaulpienių žiedų). Ypatingi prieskoniai, peilio valdymo technologijos – kiekvieno virtuvės šefo „arkliukas“. Virimo ceremonija užbaigta žuvienę pamaišius degančia beržine malka. Kol Antanas virė žuvienę, Vidas Blekaitis ant grotelių kepė šamo kepsnius. Kepsniai kepami buvo be prieskonių, kad būtų galima pajausti „šamo skonį iš savęs“. Papildomai garnyrui Vidas dar pagamino kepintą marinuotą arbūzą. Susėdę prie stalo, vyrai negailėjo virėjams pagirų: Antano žuvienę vadino karališka, o Antaną – žuvienės virimo karaliumi. Bet Antanas nesutiko su vyrų komplimentais. Pasak jo, žuvienę viręs lietuvišką Tritono, o karalius Lietuvoje buvo tik vienas – Mindaugas, visi kiti kunigaikščiai. Žuvienės virimo apeigos vyko po Tritono vėliava, skambant specialiai žvejybai ir žuvienei skirtai dainai, atliekamai Šilutės grupės „Karčema“, kurioje skambėjo žodžiai: „… paduokite šaukštą, įpilkit žuvienės“. Žuvienė verdama ir filmuojama buvo „Svajonių dvaro“ sodyboje (Anykščių r. Gintaro Senulio kaimo turizmo sodyba).
Red. inf.