Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Norite saldžių apelsinų be sėklų?
Būtent apelsinai suteikia pyragui ne tik nepakartojamą skonį, bet ir drėgnumą, dėl kurio jis išlieka šviežias, kvapnus ir labai skanus net keletą dienų.
Mažieji „Navel“ veislės apelsinai dabar atkeliavę iš Pietų Afrikos, būna tobulai sunokę. Ši veislė vertinama už gerą skonį, vaisiai yra ypač sultingi. Vienas didžiausių jos pliusų – „Navel“ apelsinai minkštime visiškai neturi arba turi labai mažai sėklų, tad ruošti patiekalus su jais yra patogiau.
„Navel“ apelsinus lengva atskirti ir vien į juos pažiūrėjus. Jie išsiskiria „bambute“ vaisiaus apačioje, dėl kurios ir yra gavę veislės pavadinimą – „navel“ angliškai reiškia bambą. Toje vietoje kaupiasi šių apelsinų sėklos, tad ją pašalinus kartu su žieve, galima mėgautis sultingu minkštimu be sėklų.
Su apelsinais galima sukurti stulbinančių skonių, kurie praturtins kasdienį meniu. Jau vien šviežiai išspaustos apelsinų sultys ryte ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą vitaminu C, kuris ypač svarbus šaltuoju metų laiku.
Šeimyniniams pietums išskirtinumo suteiks kepta antiena ar viščiukas apelsinų padaže, kur saldžiai rūgštelėjantys vaisiai tobulai subalansuoja mėsos skonį. Lengviems pietums puikiai tiks lengvos salotos su špinatais, feta sūriu ir apelsinų skiltelėmis, apšlakstytos citrusinių vaisių vinegretu. Arba – greitas apelsinų ir burokėlių „karpačas“.
Smaližiai taip pat neliks nusivylę – kvapnūs apelsinai padės visai lengvai sukurti aromatu bei skoniu svaiginantį šedevrą. Šie vaisiai labai dera su šokoladu, juos populiaru karamelizuoti, su jais kepti sausainius, virti džemus.
Ypatingas „torta all‘arancia“ pyrago bruožas – intensyvus apelsinų skonis, kuris pasiekiamas naudojant ne tik sultis, bet ir tarkuotą žievelę. Būtent žievelėje esantys eteriniai aliejai suteikia pyragui tą autentišką Viduržemio jūros regionui būdingą aromatą.
„Torta all‘arancia“ puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Jį galima patiekti su plakta grietinėle, šviežiomis apelsinų skiltelėmis ar tiesiog apibarsčius cukraus pudra. O jei norite dar didesnio aromato – apšlakstykite iškeptą pyragą apelsinų likeriu.
Apelsininis „Torta all‘arancia“
Reikės: 3 apelsinų, 190 g miltų, 125 g sviesto (arba 120 ml saulėgrąžų aliejaus), 190 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 citrinos žievelės, 1 pakelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Apelsinų sirupui: 2 apelsinų sulčių, 2–4 šaukštų cukraus.
Gaminame:
1. Iš 3 apelsinų išspauskite sultis ir nutarkuokite jų žievelę. Kambario temperatūros sviestą, vanilę, cukrų, žiupsnelį druskos ir smulkiai tarkuotą citrusinių vaisių žievelę plakite plakikliu 2–3 minutes, kol gausite lengvą ir purią masę.
2. Tada į masę po vieną įmuškite kiaušinius. Antrąjį kiaušinį įmuškite, kai pirmasis bus jau įmaišytas į masę, taip pat darykite ir su trečiu. Mišinys turi būti putotas ir purus.
3. Tuomet supilkite kambario temperatūros apelsinų sultis. Plakite nedideliu greičiu, kad išsimaišytų. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius. Trumpai išmaišykite nedideliu greičiu, kad gautumėte aksominę tešlą.
4. Mišinį sudėkite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Mišinį gerai paskirstykite, kad paviršius būtų lygus. Kepkite 170° C temperatūros orkaitėje apie 30–35 minutes neatidarydami orkaitės.
5. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių atvėsti, tada išimkite iš kepimo formos ir palikite 30 minučių atvėsti.
6. Per tą laiką puode užvirinkite ir kelias minutes pavirkite apelsinų sultis su cukrumi, nuolat maišydami. Žiūrėkite, kad sirupas nesudegtų – galite vis nukelti nuo ugnies ir patikrinti jo konsistenciją. Apverskite atvėsusį pyragą aukštyn kojomis ir apipilkite jį ką tik paruoštu sirupu. Skanaukite!