PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 30 d. 07:15

Siūloma vaikui per mėnesį skirti 71,50 eurų būreliams

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


302822

Neformaliajam švietimui vienam vaikui per mėnesį siūloma skirti ne mažesnę nei 1,3 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoką, tai yra 71,50 eurų per mėnesį.

Tai numatančias Švietimo įstatymo pataisas ketvirtadienį parlamentui ketina pateikti Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas.

„Siūlau neformalaus ugdymo krepšelį susieti su objektyviu dydžiu, tai yra su baziniu išmokų dydžiu, kuris yra indeksuojamas priklausomai nuo ekonominių pokyčių. Jeigu būrelio kaina keičiasi, keistųsi ir krepšelis”, – Eltai yra sakęs V. Bakas.

Jo nuomone, šiuo metu Lietuvoje neformaliajam vaikų švietimui skiriamas nepakankamas dėmesys ir finansavimas.

„Vienam neformalaus vaikų švietimo programoje dalyvaujančiam vaikui nustatytas krepšelio dydis yra nuo 15 iki 25 eurų. Toks krepšelio dydis tik dalinai kompensuoja tėvų išlaidas už jų vaikų būrelių lankymą, o dažnu atveju vaikai visai negali eiti į jiems patrauklius būrelius, nes nepasiturinčios šeimos neturi pinigų ir neišgali susimokėti už vaikui patinkantį būrelį. Pavyzdžiui, vienos sportinės veiklos – baseino – užsiėmimo kaina vienam vaikui mėnesiui, einant kartą per savaitę, yra apie 80 eurų“, – sako V. Bakas.

Remiantis Švietimo valdymo informacinėje sistemoje pateiktais statistiniais duomenimis, V. Bakas sako, kad apie 125 tūkstančiai Lietuvos vaikų iš viso nedalyvauja nė vienoje neformaliojo vaikų švietimo programoje ir tai sudaro beveik 36 proc. nuo visų Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų skaičiaus.

V. Bako nuomone, vaikų užimtumas padėtų kovoti su narkotikų problema mokyklose.

Parlamentaras siūlo, kad naujas reguliavimas įsigaliotų nuo kitų metų.